- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (10.12.2009, 16:13)
Oamenii au la dispoziţie "o fereastră" de şase ore pentru a şterge amintirile înspăimântătoare
Oamenii au la dispoziţie "o fereastră" de şase ore în care amintirile înspăimântătoare pot fi şterse din subconştientul lor, potrivit unui studiu publicat recent în revista Nature, informează BBC News Online.
Urmărește
29 afișări
Oamenii au la dispoziţie "o fereastră" de şase ore pentru a şterge amintirile înspăimântătoare (Imagine: Mediafax Foto)
Retrăirea unei amintiri înfricoşătoare deschide calea către ceea ce experţii consideră "o fereastră de reconsolidare" - o perioadă limitată de timp în timpul căreia o amintire neplăcută poate fi transformată într-o amintire bună.
O echipă de cercetători de la Universitatea din New York a reuşit să neutralizeze amintirile care provoacă frica acţionând în cadrul "ferestrei" de şase ore. Ei speră ca studiul lor să fie de folos persoanelor care suferă de diverse afecţiuni precum sindromul stresului posttraumatic.
În cadrul studiului, voluntarii au fost conectaţi la o serie de electrozi şi au fost supuşi unor şocuri electrice de intensitate mică de fiecare dată când le-a fost arătată imaginea unor pătrate colorate diferit, pentru a-i face să se teamă de această imagine, ceea ce s-a şi întâmplat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
În etapa următoare, cercetătorii au făcut un contraexperiment, pentru a stopa frica. Ei le-au arătat voluntarilor aceeaşi imagine, însă de această dată fără să mai aplice şocurile electrice.
În acest fel, oamenii de ştiinţă au aflat că această strategie a avut succes, însă numai dacă voluntarii au fost obligaţi să îşi amintească mai întâi experienţa înfricoşătoare din etapa precedentă, fiind nevoiţi să şi-o reamintească în primele şase ore de la începerea acestui "tratament".
Totodată, cercetătorii au remarcat că această metodă a oprit frica voluntarilor doar în cazul imaginilor specifice, a pătratelor colorate, de natură să declanşeze amintirea înfricoşătoare, sugerând astfel că procesul de ştergere a amintirilor neplăcute are ţinte extrem de precise.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe