- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (15.06.2012, 14:25)
- Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oamenii de Neanderthal, primii pictori ai peşterilor din Europa
Cele mai vechi picturi din Europa, aflate în câteva peşteri spaniole, au fost realizate în urmă cu peste 40.000 de ani, probabil de omul de Neanderthal, un "verişor" dispărut al omului modern, potrivit unui studiu publicat joi, pentru care s-a folosit un nou procedeu de datare.
Urmărește
558 afișări
Omul de Neanderthal, primul pictor din Europa. Picturile preistorice, mai vechi cu 10.000 de ani decât se credea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Această nouă datare efectuată pe 50 de picturi neolitice în 11 peşteri din nord-vestul Spaniei indică faptul că această practică artistică preistorică a început în Europa cu aproximativ 10.000 de ani mai devreme decât se credea.
Oamenii de ştiinţă aflaţi la originea acestei descoperiri au stabilit că desenul unei mâini şi câteva discuri pictate cu ajutorul unui şablon, prin suflarea vopselei pe pereţii unei peşteri din El Castillo datează din urmă cu cel puţin 40.800 de ani, cu 10.000 de ani mai devreme decât desenele şi alte decoraţiuni descoperite în peşterile din Franţa, considerate până de curând drept cele mai vechi desene artistice din Europa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
"Indicii despre prezenţa omului modern în nordul Spaniei datează din urmă cu 41.500 de ani, într-o perioadă în care trăiau încă în acel loc oamenii de Neanderthal", a declarat Alistair Pike de la Universitatea Bristol din Marea Britanie, principalul autor al studiului.
"Rezultatele acestei datări arată că oamenii moderni au ajuns din Africa, iar pictura murală făcea deja parte din activităţile lor culturale sau ei au dezvoltat această formă de expresie artistică foarte repede, poate în concurenţă cu omul de Neanderthal", cu care au coexistat pentru o vreme, a explicat savantul britanic.
Se pare însă că cele mai vechi picturi neolitice descoperite până în prezent se găsesc în peşterile din Europa, nu în Africa.
Primele forme ale simbolismului uman descoperite pe continentul african, vechi de 70.000-100.000 de ani, sunt câteva perle găurite, coji de ouă gravate şi pigmenţi.
Astfel, nu este deloc imposibil ca acele picturi din nordul Spaniei să aparţină "artei neanderthaliene", a adăugat acelaşi cercetător, al cărui studiu, la care au participat mai mulţi cercetători, a fost publicat în revista Science.
"Dacă este aşa, atunci ar fi o descoperire fantastică, ce ar semnifica faptul că mâinile pictate în Spania ar fi fost desenate aplicând mâinile unor oameni de Neanderthal pe pereţii acelor peşteri", a adăugat el. "Totuşi, va trebui să datăm mai multe picturi pentru a demonstra această ipoteză", a adăugat Alistair Pike.
Pentru Joao Zilhao, un expert în istoria omului de Neanderthal de la Universitatea din Barcelona, coautor al studiului, această ipoteză este probabilă.
El a explicat faptul că tehnica de datare radiometrică cu uraniu şi toriu folosită în acest caz, care măsoară vârsta depozitelor carbonatate din picturi, nu datează stratul superior al pigmenţilor, pentru a nu-l vătăma.
"Astfel, aceste picturi ar putea fi cu câteva milioane de ani mai vechi decât sedimentele carbonatate care le acoperă. Nu putem deocamdată să dovedim acest lucru, dar intuiţia îmi spune că aşa stau lucrurile. Ştim deja că simbolismul în expresia culturală exista în rândul oamenilor de Neanderthal", a adăugat acelaşi cercetător, citând ca exemple picturile corporale, bijuteriile confecţionate din oase, fildeş şi cochilii în cultura paleolitică din zona actualei Franţe şi din Peninsula Iberică, în urmă cu 50.000 de ani.
"Din acest motiv, nu ar fi deloc surprinzător ca oamenii de Neanderthal să fi fost de fapt primii artişti ai peşterilor din Europa, mai ales după ce am aflat despre ei în aceşti ultimi zece ani", a subliniat Joao Zilhao.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe