Oamenii de ştiinţă au creat prima dronă pasăre. Ce ştie să facă

  • O pasăre robotică, inspirată după papagali şi şoimi, a fost creată de oamenii de ştiinţă
  • Pe viitor, drona pasăre ar putea contribui la depistarea din timp a incendiilor de vegetaţie
Urmărește
1814 afișări
Imaginea articolului Oamenii de ştiinţă au creat prima dronă pasăre. Ce ştie să facă

Sursa foto: profimedia

O pasăre robotică  inspirată după papagali şi şoimi ar putea ajuta la prevenirea incendiilor de vegetaţie. Drona, numită „SNAG”, imită mişcările păsărilor reale, se poate cocoţa pe diferite suprafeţe şi transportă obiecte, afirmă oamenii de ştiinţă.

Păsările au capacitatea de a ateriza şi de a se cocoţa pe aproape orice ramură, indiferent de forma, dimensiunea şi textura lor. Acum, cercetătorii de la Universitatea Stanford s-au inspirat după păsări pentru a proiecta robotul zburător inovator, care pe viitor va putea fi folosit pentru a efectua cercetări geodezice.

„Nu este uşor să imiţi felul în care păsările zboară. După milioane de ani de evoluţie, ele fac ca decolarea şi aterizarea să pară atât de uşoare”, declară coautorul studiului, William Roderick,  student absolvent de Stanford.

Cum au folosit oamenii de ştiinţă păsările pentru a face mişcările robotului cât mai realiste

Cinci camere de mare viteză au fost folosite pentru a înregistra papagalii în timp ce zburau între ramuri. Acestea conţineau senzori şi au captat mişcările fizice asociate cu aterizarea, cocoţarea şi decolarea păsărilor.

„Ceea ce ne-a surprins a fost că au realizat aceeaşi manevră aeriană, indiferent de suprafaţa pe care aterizau”, afirmă Roderick.

Pe baza rezultatelor, cercetătorii au putut dezvolta un robot care poate zbura, prinde şi transporta obiecte şi se poate cocoţa pe diferite suprafeţe, numit SNAG. 

Fiecare dintre picioarele lui SNAG are ca insipraţie ghearele unui şoim călător. Acestea sunt echipate cu motoare pentru a se deplasa şi pentru a putea apuca obiecte.  

Abilităţile SNAG au fost testate folosind un sistem de şine, care l-a proiectat pe diferite suprafeţe, la viteze şi unghiuri diferite. Pasărea robotică a prins cu succes obiecte aruncate cu mâna, inclusiv un manechin, o pernă şi o minge de tenis.

Cercetătorii susţin că invenţia poate avea numeroase aplicaţii practice în viaţa reală, dar dintre toate, cea mai importantă este de departe monitorizarea pădurilor pentru prevenirea incendiilor de vegetaţie. De asemenea, poate fi utilizată pentru a obţine o mai bună înţelegere a naturii comportamentale a păsărilor şi pentru cercetarea mediului înconjurător.

Descoperirile sunt publicate în revista Science Robotics.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici