- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (28.12.2022, 08:23)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oamenii de ştiinţă au dezvoltat un test de sânge pentru boala Alzheimer
- Oamenii de ştiinţă au pus la punct un test de sânge pentru a diagnostica boala Alzheimer fără a fi nevoie de imagistică cerebrală costisitoare sau de o puncţie lombară dureroasă, în care se prelevează o mostră de lichid cefalorahidian (LCR) din partea inferioară a spatelui.
- Dacă va fi validat, testul ar putea permite un diagnostic mai rapid al bolii, ceea ce înseamnă că terapiile ar putea fi iniţiate mai devreme.
Urmărește
1021 afișări
Oamenii de ştiinţă au dezvoltat un test de sânge pentru boala Alzheimer
Alzheimer este cea mai frecventă formă de demenţă, dar diagnosticarea rămâne dificilă, în special în stadiile incipiente ale bolii.
Orientările actuale recomandă detectarea a trei markeri distincţi: acumulări anormale de proteine amiloide şi tau, precum şi neurodegenerare, pierderea lentă şi progresivă a celulelor neuronale în anumite regiuni ale creierului. Acest lucru poate fi realizat printr-o combinaţie de imagistică cerebrală şi analiză a LCR. Cu toate acestea, o puncţie lombară poate fi dureroasă şi oamenii pot avea dureri de cap sau de spate după procedură, în timp ce imagistica cerebrală este costisitoare şi durează mult timp pentru a fi programată.
Profesorul Thomas Karikari de la Universitatea din Pittsburgh, Pennsylvania, SUA, care a fost implicat în studiu, a declarat: „O mulţime de pacienţi, chiar şi în SUA, nu au acces la scanere RMN şi PET. Accesibilitatea este o problemă majoră".
Dezvoltarea unui test de sânge fiabil ar fi un pas important înainte. „Un test de sânge este mai ieftin, mai sigur şi mai uşor de administrat şi poate îmbunătăţi încrederea clinică în diagnosticarea bolii Alzheimer şi în selectarea participanţilor pentru studii clinice şi monitorizarea bolii", a declarat Karikari.
Deşi testele de sânge actuale pot detecta cu exactitate anomalii ale proteinelor amiloid şi tau, detectarea markerilor de deteriorare a celulelor nervoase care sunt specifici creierului a fost mai dificilă. Karikari şi colegii săi din întreaga lume s-au concentrat pe dezvoltarea unui test de sânge pe bază de anticorpi care să detecteze o anumită formă a proteinei tau numită tau derivată din creier, care este specifică bolii Alzheimer, potrivit The Guardian.
Ei l-au testat pe 600 de pacienţi aflaţi în diferite stadii ale bolii Alzheimer şi au descoperit că nivelurile proteinei se corelează bine cu nivelurile de tau din LCR şi că ar putea distinge în mod fiabil boala Alzheimer de alte boli neurodegenerative. De asemenea, nivelurile proteinei corespundeau îndeaproape cu gravitatea plăcilor amiloide şi a încurcăturilor tau din ţesutul cerebral al persoanelor care au murit cu Alzheimer. Cercetarea a fost publicată în revista Brain.
Următorul pas va fi validarea testului pe o gamă mai largă de pacienţi, inclusiv pe cei din medii rasiale şi etnice variate, precum şi pe cei care suferă de diferite stadii de pierdere a memoriei sau de alte simptome potenţiale de demenţă.
Karikari speră, de asemenea, că monitorizarea nivelurilor de tau derivată din creier în sânge ar putea îmbunătăţi proiectarea studiilor clinice pentru tratamentele împotriva bolii Alzheimer.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:38
-
astăzi, 14:20