Oamenii de ştiinţă au dezvoltat un test de sânge pentru boala Alzheimer

  • Oamenii de ştiinţă au pus la punct un test de sânge pentru a diagnostica boala Alzheimer fără a fi nevoie de imagistică cerebrală costisitoare sau de o puncţie lombară dureroasă, în care se prelevează o mostră de lichid cefalorahidian (LCR) din partea inferioară a spatelui.
  • Dacă va fi validat, testul ar putea permite un diagnostic mai rapid al bolii, ceea ce înseamnă că terapiile ar putea fi iniţiate mai devreme.
Urmărește
1021 afișări
Imaginea articolului Oamenii de ştiinţă au dezvoltat un test de sânge pentru boala Alzheimer

Oamenii de ştiinţă au dezvoltat un test de sânge pentru boala Alzheimer

Alzheimer este cea mai frecventă formă de demenţă, dar diagnosticarea rămâne dificilă, în special în stadiile incipiente ale bolii.
 
Orientările actuale recomandă detectarea a trei markeri distincţi: acumulări anormale de proteine amiloide şi tau, precum şi neurodegenerare, pierderea lentă şi progresivă a celulelor neuronale în anumite regiuni ale creierului. Acest lucru poate fi realizat printr-o combinaţie de imagistică cerebrală şi analiză a LCR. Cu toate acestea, o puncţie lombară poate fi dureroasă şi oamenii pot avea dureri de cap sau de spate după procedură, în timp ce imagistica cerebrală este costisitoare şi durează mult timp pentru a fi programată.
 
Profesorul Thomas Karikari de la Universitatea din Pittsburgh, Pennsylvania, SUA, care a fost implicat în studiu, a declarat: „O mulţime de pacienţi, chiar şi în SUA, nu au acces la scanere RMN şi PET. Accesibilitatea este o problemă majoră".
 
Dezvoltarea unui test de sânge fiabil ar fi un pas important înainte. „Un test de sânge este mai ieftin, mai sigur şi mai uşor de administrat şi poate îmbunătăţi încrederea clinică în diagnosticarea bolii Alzheimer şi în selectarea participanţilor pentru studii clinice şi monitorizarea bolii", a declarat Karikari.
 
Deşi testele de sânge actuale pot detecta cu exactitate anomalii ale proteinelor amiloid şi tau, detectarea markerilor de deteriorare a celulelor nervoase care sunt specifici creierului a fost mai dificilă. Karikari şi colegii săi din întreaga lume s-au concentrat pe dezvoltarea unui test de sânge pe bază de anticorpi care să detecteze o anumită formă a proteinei tau numită tau derivată din creier, care este specifică bolii Alzheimer, potrivit The Guardian.
 
Ei l-au testat pe 600 de pacienţi aflaţi în diferite stadii ale bolii Alzheimer şi au descoperit că nivelurile proteinei se corelează bine cu nivelurile de tau din LCR şi că ar putea distinge în mod fiabil boala Alzheimer de alte boli neurodegenerative. De asemenea, nivelurile proteinei corespundeau îndeaproape cu gravitatea plăcilor amiloide şi a încurcăturilor tau din ţesutul cerebral al persoanelor care au murit cu Alzheimer. Cercetarea a fost publicată în revista Brain.
 
Următorul pas va fi validarea testului pe o gamă mai largă de pacienţi, inclusiv pe cei din medii rasiale şi etnice variate, precum şi pe cei care suferă de diferite stadii de pierdere a memoriei sau de alte simptome potenţiale de demenţă.
 
Karikari speră, de asemenea, că monitorizarea nivelurilor de tau derivată din creier în sânge ar putea îmbunătăţi proiectarea studiilor clinice pentru tratamentele împotriva bolii Alzheimer.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici