- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- CHICAGO, (14.02.2014, 15:53)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oamenii de ştiinţă s-au inspirat din universul termitelor pentru a fabrica roboţi-constructori
Oamenii de ştiinţă s-au inspirat din universul termitelor pentru a concepe şi a fabrica roboţi-constructori, capabili să funcţioneze de o manieră autonomă şi să realizeze construcţii complexe.
Urmărește
469 afișări
Oamenii de ştiinţă s-au inspirat din universul termitelor pentru a fabrica roboţi-constructori (Imagine: Mediafax Foto / AFP)
La fel ca insectele în cauză, aceşti roboţi pot să transporte cărămizi, să construiască scări, pe care le urcă pentru a adăuga unei structuri noi elemente de construcţie.
Ei ascultă de anumite instrucţiuni de bază, simple, pentru a executa un proiect de construcţie, de o manieră independentă, la fel ca termitele, au explicat autorii acestui proiect de la Universitatea Harvard, care a fost prezentat jurnaliştilor, joi, cu ocazia conferinţei anuale a American Association for the Advancement of Science (AAAS), organizată la Chicago, între 13 şi 17 februarie.
Cele mai multe dintre proiectele umane de construcţii sunt executate de personal calificat în cadrul unui plan şi al unei organizaţii ierarhice, explică Justin Werfel, cercetător la Institutul Wyss de la Universitatea Harvard, unul dintre coordonatorii acestui proiect, prezentat în revista americană Science.
"În mod normal, există un plan detaliat de executare a lucrărilor, iar muncitorii sunt supravegheaţi de către şefii de cartier care le spun ceea ce trebuie să facă", a adăugat Justin Werfel.
"În coloniile de insecte sociale, regina nu transmite fiecărui membru instrucţiuni individuale. Fiecare termită nu ştie ce fac celelalte şi nici stadiul de avansare la care se află construcţia noului muşuroi de termite", structuri care sunt totuşi complexe, a adăugat el.
Termitele, ca şi furnicile, acţionează în grup, folosind o metodă de comunicare indirectă, denumită "stigmergie", potrivit căreia indivizii comunică între ei modificându-şi mediul în care se află, explică autorii, un grup format din ingineri în informatică, electronişti şi biologi.
Fiecare termită adună o mică sferă de noroi în jurul ei, în care încorporează feromoni, o substanţă chimică detectabilă de celelalte insecte, pe care o lasă apoi pe pământ.
Întrucât celelalte termite sunt atrase de acei feromoni, ele depun mai des acele sfere de noroi în locurile în care celelalte termite le-au lăsat pe ale lor, formând astfel coridoare, arce şi camere, sfârşind prin a realiza astfel structuri de pământ complexe, graţie unei reguli simple şi descentralizate. Termitierele din Namibia, de exemplu, pot ajunge până la înălţimi de 2,4 metri.
Cercetătorii americani au reuşit să arate cu ajutorul roboţilor lor, denumiţi "Termes", că sisteme colective de roboţi pot şi ei să construiască structuri complexe în trei dimensiuni, fără niciun control centralizat.
Aceşti roboţi, echipaţi doar cu patru tipuri de senzori simpli, pot să realizeze astfel modele reduse de turnuri, castele, piramide, pornind de la cărămizi din plastic înzestrate cu senzori electronici, de o manieră automată.
În viitor, roboţi similari ar putea, de exemplu, să construiască palisade cu saci de nisip pentru a proteja localităţile umane contra inundaţiilor sau să execute construcţii simple pe Marte, potrivit autorilor acestui proiect.
Aceleaşi instrucţiuni simple pot fi executate de un grup restrâns de roboţi, dar şi de un număr mare de roboţi, fapt care arată capacitatea sistemului de a multiplica inteligenţa artificială.
Sistemele actuale depind de un control central prin satelit care transmite instrucţiunile şi care permite tuturor roboţilor să comunice în mod frecvent între ei.
O simplă defecţiune poate duce la paralizarea tuturor roboţilor, fapt care nu se poate produce în cazul sistemelor descentralizate inspirate din universul termitelor.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe