- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (16.01.2009, 15:19)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Oamenii şi şoarecii, atraşi de aceleaşi mirosuri
Cercetătorii francezi susţin că oamenii şi şoarecii sunt atraşi de aceleaşi mirosuri, confirmând faptul că preferinţele olfactive nu sunt determinate doar de experienţă şi de cultură, ci şi de structura moleculei substanţei odorante.
Urmărește
340 afișări
Oamenii şi şoarecii, atraşi de aceleaşi mirosuri
În cazul oamenilor, mirosurile influenţează multe dintre comportamentele lor cotidiene, printre care şi cel alimentar. Conotaţia pozitivă sau negativă a mirosului este puternic influenţată de experienţă şi de cultură, au explicat cercetătorii, al căror studiu a fost publicat, vineri, în revista PloS ONE.
De exemplu, mirosul brânzei Camembert, foarte îmbietor pentru mulţi dintre francezi, este considerat de multe ori extrem de respingător de persoane aparţinând altor culturi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Va deveni armata obligatorie în România? Răspunsul ministrului Angel Tîlvăr
-
Surse Reuters: OMV a bătut palma şi va furniza gaz românesc Germaniei
-
Trump nu renunţă: Republicanul nu exclude acţiuni militare şi economice în privinţa Canalului Panama şi a Groenlandei
Cercetătorii francezi au evaluat preferinţele olfactive ale oamenilor şi ale şoarecilor în funcţie de răspunsul lor faţă de o serie de mirosuri care nu evocau neapărat un aliment. În cazul şoarecilor, indicele preferinţei era reprezentat de timpul acordat explorării unui miros. De cealaltă parte, persoanele participante la studiu au acordat note diverselor mirosuri, în funcţie de preferinţele lor.
Rezultatele studiului au indicat faptul că oamenii şi şoarecii sunt atraşi sau dezgustaţi de aproape aceleaşi mirosuri.
Geraniolul, un component principal al uleiului de trandafiri, a fost una dintre esenţele preferate de ambele grupuri de studiu, în timp ce gaiacolul (mirosul fumului şi al obiectelor arse) figurează printre cele mai puţin apreciate arome.
Cercetătorii au confirmat că structura moleculei substanţei odorante predetermină, parţial, preferinţele olfactive ale oamenilor.
Comportamentul şoarecilor ar putea astfel să prezică preferinţele olfactive ale oamenilor, permiţând apariţia unor aplicaţii utile în industria alimentară, au precizat experţii francezi. Pe viitor, oamenii de ştiinţă speră să înţeleagă mai bine mecanismele neuronale care codează preferinţele olfactive.
Citește pe alephnews.ro: Meta a decis să elimine utilizarea „fact-checking-ului” independent pe Facebook și Instagram. Ce influență are această decizie asupra social media
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza: Pe ce dată vin ninsorile în București, în ianuarie 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe