Obezitatea afectează calitatea spermei

Sperma bărbaţilor obezi este mai puţin bogată în spermatozoizi, iar acest aspect are un impact direct asupra fertilităţii lor, potrivit unui studiu francez ce a fost prezentat la Stockholm, luni, în cadrul unui congres organizat de European Society of Human Reproduction (ESHRE).

Urmărește
566 afișări
Imaginea articolului Obezitatea afectează calitatea spermei

Obezitatea afectează calitatea spermei (Imagine: Shutterstock)

Studiul a fost realizat la sfârşitul anului 2010, pe un eşantion de 1.940 de persoane, de o echipă condusă de medicul Paul Cohen-Bacrie, directorul ştiinţific al laboratorului de biologie medicală Eylau-Unilabs din Paris. Este vorba de "cel mai vast studiu realizat vreodată" pe această temă, afirmă experţii de la Unilabs, un grup ce cuprinde laboratoare din 12 ţări europene, înfiinţat în Elveţia.

"Greutatea în exces antrenează o modificare a parametrilor spermei, probabil din cauza unui dezechilibru hormonal, care are ca rezultat un deficit în număr, mobilitate şi vitalitate (a spermatozoizilor, n.r.), ceea ce antrenează scăderea şanselor de fecundare", a declarat medicul Cohen-Bacrie.

Cercetătorii au analizat volumul spermei, pH-ul ei, concentraţia de spermatozoizi dintr-un mililitru de spermă, numărul lor total, mobilitatea lor, vitalitatea lor, procentul de forme atipice etc. Coeficienţi de corelaţie au fost stabiliţi între aceşti parametri şi indicele de masă corporală (IMC) - care defineşte corpolenţa.

Persoanele care au un IMC (raportul dintre greutate şi pătratul înălţimii) mai mic de 18 sunt considerate slabe, cele cu un IMC cuprins între 18 şi 25 sunt considerate ca având o greutate normal, cele cu un IMC cuprins în intervalul 25,1 - 30 sunt supraponderale, iar obezitatea începe atunci când IMC-ul depăşeşte valoarea 30.

Cu cât persoanele au mai multe kilograme în exces, cu atât calitatea spermei lor scade, în special concentraţia şi numărul total al spermatozoizilor.

Astfel, concentraţia de spermatozoizi scade cu 10% la persoanele supraponderale în comparaţie cu cele cu greutate normală şi cu 20% la persoanele obeze. Tot la aceste persoane, mobilitatea spermatozoizilor scade cu 10%.

Numărul total al spermatozoizilor - între 184 şi 194 de milioane pe mililitru la persoanele cu o greutate normală - scade la 164-186 de milioane la persoanele supraponderale şi la 135-157 de milioane la persoanele obeze. Procentul persoanelor suferind de o absenţă totală de spermatozoizi (azoospermie) creşte de la 1% pentru persoanele cu greutate normală la 3,6% la persoanele obeze.

Odată cu înaintarea în vârstă, efectul avut de IMC asupra concentraţiei şi a numărului spermatozoizilor rămâne acelaşi, însă mobilitatea spermatozoizilor la persoanele obeze scade în mod semnificativ.

Medicii ştiau deja că femeile obeze sau prea slabe pot prezenta tulburări de ovulaţie. Însă, "atunci când un cuplu vrea să aibă copii, trebuie să se ţină cont şi de greutatea bărbatului, aceasta fiind un element important", a subliniat coordonatorul studiului.

Din fericire, medicii francezi au putut să constate pe circa 300 dintre pacienţii testaţi că această problemă de fertilitate este reversibilă. Reuşind să slăbească, aceste persoane au "recuperat" parametrii pierduţi în ceea ce priveşte calitatea spermei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici