- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (20.05.2010, 19:04)
Obezitatea contribuie la apariţia demenţei
Obezitatea a fost asociată cu un volum mai mic al creierului, potrivit unui studiu publicat joi, care indică, totodată, o creştere a riscului de demenţă la bătrâneţe pentru persoanele de vârstă mijlocie, în general sănătoase, dar care au o circumferinţă a taliei mare.
Urmărește
61 afișări
Obezitatea contribuie la apariţia demenţei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Cercetătorii au examinat un eşantion de 733 de persoane cu vârsta medie de 60 de ani, din care 70% erau femei. Medicii au calculat IMC-ul (indicele de masă corporală - greutatea împărţită la pătratul înălţimii), circumferinţa bustului, raportul dintre circumferinţa bustului şi cea a coapselor şi nivelul de ţesut adipos abdominal.
Oamenii de ştiinţă au determinat, totodată, volumul total al creierului cu ajutorul RMN-ului (imagistică prin rezonanţă magnetică) şi densitatea materiei albe cerebrale care conţine fascicule de fibre nervoase.
"Rezultatele noastre confirmă asocierea tot mai strânsă între IMC şi scăderea volumului creierului la subiecţii de vârsta a doua şi a treia, monitorizaţi anterior în cadrul unui grup de mai puţin de 300 de persoane", a declarat medicul Sudha Seshadri de la Universitatea Boston din USA, unul dintre coordonatorii acestui studiu, publicat în ediţia online a publicaţiei Annals of Neurology.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
Şedinţă crucială la banca centrală la început de an. Ce se va întâmpla cu dobânzile?
-
Analiză: Obligaţia de a colecta textile a luat România „prin surprindere“
-
Războiul din Ucraina, ziua 1057. Atac masiv cu rachete ruseşti asupra Ucrainei / Bloomberg: UE ia în considerare interzicerea GNL şi aluminiului rusesc
"Aceste date indică o legătură şi mai puternică între obezitate, în special între excesul de grăsime din intestine, şi riscul crescut de apariţie a demenţei şi a maladiei Alzheimer", a adăugat Sudha Seshadri.
Rezultatele acestui studiu care evidenţiază asocierea dintre obezitate şi senilitate ar putea conduce la elaborarea unor strategii promiţătoare de prevenţie.
Potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), publicat în 2005, peste 24 de milioane de persoane suferă pe plan mondial de o formă sau alta de senilitate, iar în fiecare an sunt diagnosticate 4,6 milioane de cazuri noi.
Pacienţii atinşi de demenţă suferă în special din cauza scăderii memoriei pe termen scurt şi lung şi întâmpină dificultăţi în exprimare.
Citește pe alephnews.ro: Trăim mai mult, dar mai prost. Speranța de viață în România a ajuns la 75,1 ani. Vârsta medie până la care trăim sănătos este de 59 de ani
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Ţara care nu mai vrea să le cumpere străinii casele. Guvernul a impus taxe uriaşe pentru persoanele din afara UE care vin să cumpere proprietăţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nu scăpăm! Vin ninsorile săptămâna viitoare și în București. Pe ce dată începe să ningă, potrivit meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe