- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (06.01.2010, 19:26)
Obezitatea, declanşată de un mecanism molecular care controlează consumul energetic
Secretele mecanismului molecular care controlează consumul energetic la nivelul muşchilor şi care permite reglarea greutăţii corporale au fost descoperite de cercetătorii americani, al căror studiu a fost publicat în revista medicală Cell Metabolism.
Urmărește
69 afișări
Obezitatea, declanşată de un mecanism molecular care controlează consumul energetic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Autorii studiului, realizat de cercetătorii de la Mayo Clinic din oraşul Rochester (Minnesota), consideră că descoperirea lor ar putea conduce la o nouă abordare clinică pentru tratarea obezităţii, o maladie care afectează o treime din populaţia adultă a Statelor Unite ale Americii.
Acest mecanism obligă organismul să înmagazineze calorii şi declanşează creşterea în greutate.
Testele anterioare efectuate pe animale au relevat faptul că indivizii lipsiţi de acest mecanism de stocare ard mai multe calorii şi sunt mai puţin expuşi în faţa riscului de a se îngrăşa. Neutralizarea acestui mecanism obligă organismul să folosească mai multă energie şi limitează luarea în greutate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
O mamă de 17 ani şi bebeluşul ei au dispărut. Poliţia din Deva cere ajutorul populaţiei
-
Jack Smith, procurorul care l-a investigat pe Trump, demisionează înainte de preluarea mandatului de către preşedintele ales
-
Zuckerberg cere sprijinul lui Trump pentru a contracara sancţiunile UE asupra companiilor americane
Acest mecanism este controlat prin canalele potasice care sunt sensibile la acţiunea moleculei ATP (adezino-trifosfat).
Aceste canale potasice (KATP) sunt implicate în numeroase funcţii biologice, precum transmiterea impulsurilor nervoase, iar molecula ATP furnizează tuturor organismelor vii energia necesară pentru desfăşurarea reacţiilor chimice la nivel celular.
Canalele potasice monitorizează în mod constant rezervele de ATP din organism şi reglează ritmul cardiac şi activitatea muşchilor care susţin scheletul.
În cazul oamenilor, excesul de energie provenind din alimentele consumate este înmagazinat sub formă de grăsime sau de glucoză, care pot fi ulterior transformate în energie de către moleculele ATP, în funcţie de nevoile organismului.
Neutralizarea KATP forţează organismul să folosească mai multă energie şi stocheze mai puţină, permiţându-i să ia mai puţin în greutate, chiar în condiţiile unui regim alimentar bogat în calorii.
Citește pe alephnews.ro: Zuckerberg și Musk sunt nemulțumiți de legislațiile UE privind social media. De ce speră Meta și X că Trump le va aduce mai mulți bani
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Biden critică decizia lui Zuckerberg de a renunța la fact-checking: „Mișcarea Meta este foarte rușinoasă”. Ce spune compania
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Alertă „freezing rain” în București. Pe ce dată plouă cu gheață, potrivit meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Vine iarna în România! Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe