Oboseala poate fi simţită dimineaţa, chiar şi după 8 ore de somn. Care sunt motivele şi cum se pot remedia

  • Această discrepanţă se datorează adesea unei stări accentuate de inerţie a somnului, un proces circadian care modulează memoria, starea de spirit, timpul de reacţie şi vigilenţa la trezire, potrivit unui studiu din 2015.
  • Efectele inerţiei somnului dispar, de obicei, după 15 până la 60 de minute, dar pot dura până la câteva ore.
Urmărește
4562 afișări
Imaginea articolului Oboseala poate fi simţită dimineaţa, chiar şi după 8 ore de somn. Care sunt motivele şi cum se pot remedia

Oboseala poate fi simţită dimineaţa, chiar şi după 8 ore de somn. Care sunt motivele şi cum se pot remedia

Inerţia somnului afectează abilităţile cognitive mai sofisticate, cum ar fi gândirea evaluativă, luarea deciziilor, creativitatea şi utilizarea regulilor, şi se înrăutăţeşte cu cât o persoană este mai privată de somn.
 
Dar, chiar dacă job-ul nu constă în salvarea de vieţi sau în conducerea unui camion peste noapte, faptul că o persoană se confruntă cu inerţia somnului timp de câteva ore îi poate afecta calitatea vieţii.
 
Modalitatea de a aborda acest aspect începe cu evaluarea somnului folosind "cei doi Q", a declarat specialistul în pneumologie şi somn Dr. Raj Dasgupta, profesor asociat clinic de medicină la Şcoala de Medicină Keck a Universităţii din California de Sud. „Dacă dormiţi bine din punct de vedere cantitativ, următoarea întrebare este: "Dorm bine din punct de vedere calitativ?"".
 
Dasgupta a sugerat să consultaţi un specialist în somn, care poate verifica dacă există o tulburare de somn subiacentă sau primară. Dar există şi alţi factori mai uşor de modificat care ar putea să interfereze cu procesele de restaurare şi recuperare, cum ar fi consolidarea memoriei, reglarea hormonilor şi reglarea sau procesarea emoţională, care trebuie să aibă loc în timpul somnului, potrivit CNN.

Oboseala

„Există o mulţime de afecţiuni care cauzează oboseală, dar care nu îi fac neapărat pe oameni să se simtă ca şi cum ar fi gata să adoarmă", a declarat Jennifer Martin, profesor de medicină la Şcoala de Medicină David Geffen de la Universitatea din California, Los Angeles, şi preşedinte al Academiei Americane de Medicină a Somnului.
 
Printre acestea se pot număra durerile cronice, afecţiunile metabolice sau tiroidiene, anemia şi bolile pulmonare obstructive cronice.
 
Dacă simţiţi o oboseală inexplicabilă, "un prim pas important ar putea fi doar un control medical de rutină la medicul de familie", a spus Martin.
 
În plus, Fundaţia Naţională a Somnului a declarat că adulţii sănătoşi au nevoie de şapte până la nouă ore de somn pe noapte, aşa că s-ar putea să aveţi nevoie de mai mult de opt ore de somn pentru a vă simţi plin de energie. Aţi putea încerca să mergeţi la culcare cu o oră mai devreme sau să vă treziţi cu o oră mai târziu decât de obicei şi să vedeţi dacă acest lucru face diferenţa, a declarat Christopher Barnes, profesor de management la Universitatea din Washington, care studiază relaţia dintre somn şi muncă.

Stil de viaţă sedentar

În cazul persoanelor sedentare, corpul se poate obişnui să fie nevoit să consume doar un nivel scăzut de energie, aşa că s-ar putea ca acestea să se simtă mai obosite decât ar trebui atunci când încearcă să facă activităţi zilnice de bază, a spus Martin.
 
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat ca adulţii să facă cel puţin 150 de minute (2 ore şi jumătate) de activitate fizică moderată spre viguroasă pe săptămână, în timp ce femeile însărcinate ar trebui să facă cel puţin 150 de minute de exerciţii aerobice moderate şi de întărire pe săptămână.

Anxietate sau depresie

A avea anxietate sau depresie poate fi solicitant din punct de vedere energetic, a spus Dasgupta. Aceste afecţiuni pot, de asemenea, influenţa negativ timpul necesar pentru a adormi, precum şi dacă (şi de câte ori) vă treziţi pe parcursul nopţii, a adăugat el.
 
Şi, uneori, medicamentele folosite pentru a trata depresia sau anxietatea pot avea efecte secundare, cum ar fi insomnia sau blocarea etapelor mai profunde ale somnului, a spus Dasgupta.

Somnul inconstant

Uneori, programele noastre diferă în timpul săptămânii faţă de weekend-uri, a spus Barnes. De asemenea, orarele pot fluctua pentru persoanele cu locuri de muncă bazate pe ture.
 
„O practică foarte obişnuită ar fi să spui: "OK, ei bine, este vineri seara. Nu trebuie să lucrez mâine dimineaţă, aşa că pot să stau treaz puţin mai târziu'", a spus Barnes. Poate că staţi treaz chiar mai târziu sâmbătă seara, deoarece nu trebuie să lucraţi nici duminică, apoi vă culcaţi mai devreme duminică, înainte de săptămâna de lucru.
 
Dar, până în acest moment, v-aţi ajustat deja programul de somn înapoi cu câteva ore într-o perioadă scurtă de timp. „Acest lucru este foarte asemănător cu decalajul orar", a spus Barnes. „Această resetare rapidă nu funcţionează foarte bine".

Deshidratarea

Mai mult de 50% din corpul uman este alcătuit din apă, care este necesară pentru mai multe funcţii, inclusiv pentru a digera alimentele, a crea hormoni şi neurotransmiţători şi a livra oxigen în tot corpul, potrivit Cleveland Clinic. Faptul de a fi deshidratat a fost legat de scăderea vigilenţei şi de creşterea somnolenţei şi a oboselii.
 
Institutul de Medicină recomandă ca femeile să consume 2,7 litri de lichide zilnic, iar bărbaţii, 3,7 litri zilnic. Această recomandare include toate lichidele şi alimentele bogate în apă, cum ar fi fructele, legumele şi supele. Deoarece raportul mediu de aport de apă dintre lichide şi alimente este de aproximativ 80:20, aceasta înseamnă o cantitate zilnică de 9 ceşti pentru femei şi 12 ½ ceşti pentru bărbaţi.

Mediul sau rutină de somn slabă

A avea o bună igienă a somnului include păstrarea dormitorului întunecat, liniştit şi rece pe timp de noapte, şi folosirea acestuia doar pentru somn.
 
Evitaţi consumul de băuturi cu cofeină cu mai puţin de şase ore înainte de culcare şi limitaţi consumul de alcool şi de alimente grele sau picante cu cel puţin două ore înainte de culcare. Alcoolul poate împiedica etapele mai profunde ale somnului, iar astfel de alimente pot provoca probleme digestive care interferează cu somnul reparator.

Probleme cu partenerul de somn

„Persoana (sau animalul de companie) cu care împarţi patul are un impact mare asupra somnului tău", a spus Martin.
 
Poate că partenerul de pat are o tulburare de somn şi sforăie sau se răsuceşte şi se întoarce. Sau poate că are un program diferit care vă perturbă somnul. Animalele de companie pot, de asemenea, să vă perturbe programul de somn, deoarece nu au aceleaşi tipare de somn ca oamenii, a adăugat ea.
 
Cel mai important lucru, dacă partenerul de pat sforăie, este să îl duci la un specialist în somn şi să fie evaluat pentru apnee în somn", a spus Martin. Apneea de somn, o afecţiune în care respiraţia se opreşte şi reîncepe în timp ce cineva doarme, este comună la persoanele care sforăie, a adăugat ea.

Tulburări de somn

În acest sens, tulburările de somn sunt un alt factor care poate diminua dramatic calitatea somnului, a spus Barnes.
 
Cineva cu apnee în somn se poate trezi de 50 de ori, 100 de ori sau chiar mai mult pe parcursul nopţii, a adăugat el.
 
„Odată ce te-ai trezit, nu mai eşti în somnul profund şi nu ajungi de obicei să cazi imediat în somnul cel mai profund", a spus Barnes. „Scoaterea oamenilor din acel somn profund prin trezirea lor va duce, în general, la mai puţin timp petrecut în cel mai profund stadiu al somnului".
 
Alte tulburări de somn care pot afecta nivelul zilnic de energie includ narcolepsia şi sindromul picioarelor neliniştite, potrivit Centrelor pentru controlul şi prevenirea bolilor din SUA.
 
Modul ideal de a urmări calitatea şi cantitatea somnului, mai ales dacă credeţi că aţi putea fi diagnosticat cu o tulburare de somn. este efectuarea unei polisomnografii la o clinică de somn, a spus Barnes.
 
Aplicaţiile şi dispozitivele electronice portabile, cum ar fi ceasurile sau inelele, care măsoară somnul nu sunt la fel de precise ca testele din clinică, dar oferă totuşi suficiente informaţii pentru adulţii sănătoşi, a spus Barnes. „Aş vrea să ştiu că a fost dezvoltat şi apoi validat în comparaţie cu un alt dispozitiv mai precis".

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici