- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (11.08.2013, 15:31)
- Ana Obretin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Observaţie astronomică inedită: O EXPLOZIE stelară care a luminat o galaxie întreagă cu peste 12 miliarde de ani în urmă
O explozie stelară care a luminat toată galaxia din care făcea parte astrul şi care a avut loc în urmă cu peste 12 miliarde de ani, la începuturile Universului, a fost observată de cercetătorii americani cu ajutorul unui satelit al NASA.
Urmărește
1080 afișări
Explozie stelară care a luminat galaxia, în urmă cu peste 12 miliarde ani, observată de cercetători
Explozia a avut loc în urmă cu peste 12 miliarde de ani, la circa 2 miliarde de ani după Big Bang. Moartea stelei a provocat expulzarea în spaţiu a unor jeturi puternice de materie şi energie, cu viteza luminii. Explozia a fost atât de puternică încât a luminat toată galaxia din care făcea parte astrul, iar acest lucru a făcut-o vizibilă pentru cercetători, potrivit maxisciences.com.
Lumina a călătorit 12,7 miliarde de ani până pe Pământ şi le oferă în prezent cercetătorilor informaţii precise despre primele stele din Univers.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
"Steaua a trăit într-o epocă foarte interesantă, numită 'era întunecată', la doar câteva miliarde de ani după Big Bang", a explicat autorul studiului, Ryan Chornock, de la Centrul de astrofizică Harvard-Smithsonian.
"Într-un fel, suntem medici legişti care investighează moartea unei stele şi viaţa galaxiei în primele ei momente cosmice", a mai spus acesta, citat de Science Daily.
Explozia stelei a fost detectată cu ajutorul razelor gamma şi a unui satelit al NASA, pe 6 iunie, iar cercetătorii au avut la dispoziţie timp suficient pentru a studia "postluminiscenţa" - cauzată de suflul exploziei, care atinge gazele din jur, le agită şi le face să strălucească. Această lumină trece apoi prin norii stelari, lăsând nişte "amprente" în măsura în care elementele chimice absorb anumite lungimi de undă. Observând spectrul luminos, astronomii pot să determine ce tip de gaze conţinea galaxia.
Iniţial, în Univers nu existau decât elemente uşoare - hidrogen, heliu, litiu. Elementele mai grele au fost create în interiorul stelelor de reacţii nucleare. Astfel, elementele necesare vieţii, oxigenul şi carbonul de exemplu, nu existau la începuturile Universului. Studiul arată că această galaxie antică nu conţinea decât o zecime din elementele mai grele existente în sistemul nostru solar.
Este posibil deci să fi existat pe atunci planete telurice, însă formele de viaţă nu ar fi putut apărea pe ele.
"În epoca în care această stea a murit, Universul se pregătea încă pentru forme de viaţă, construia elementele necesare", a spus Chornock, al cărui studiu a fost publicat în The Astrophysical Journal.
"În viitor, graţie telescopului uriaş Magellan, vom putea detecta fenomene cosmice care au avut loc şi mai devreme", spune Edo Berger, coautor al studiului, cercetătorii putând astfel să descopere ce s-a întâmplat în această "eră întunecată" a Universului.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a aflat…
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:36
Peste 70.000 de români din diaspora au votat în primul tur al alegerilor prezidenţiale
-
astăzi, 12:34