OMS îşi pune speranţele în noul său grup consultativ ştiinţific. Ar putea fi „ultima noastră şansă" de a determina originile virusului SARS-CoV-2

  • OMS îşi pune speranţele în noul său grup consultativ ştiinţific pentru a descoperi originile virusului SARS-CoV-2.
  • Aceasta Solicită chinei să coopereze şi să furnizeze primele date de la Wuhan.
  • „S-ar putea să fie ultima noastră şansă de a înţelege originile", a spus Mike Ryan, cel mai mare expert în situaţii de urgenţă al OMS.
Urmărește
1635 afișări
Imaginea articolului OMS îşi pune speranţele în noul său grup consultativ ştiinţific. Ar putea fi „ultima noastră şansă" de a determina originile virusului SARS-CoV-2

OMS îşi pune speranţele în noul său grup consultativ ştiinţific. Ar putea fi „ultima noastră şansă" de a determina originile virusului SARS-CoV-2

 
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat miercuri că grupul său consultativ nou format privind agenţii patogeni periculoşi ar putea fi "ultima noastră şansă" de a determina originile virusului SARS-CoV-2 şi a îndemnat China să furnizeze date de la primele cazuri, potrivit Reuters.
 
Miercuri, OMS a numit cei 26 de membri propuşi pentru Grupul său consultativ ştiinţific privind originile noilor agenţi patogeni (SAGO). Printre aceştia se numără Marion Koopmans, Thea Fischer, Hung Nguyen şi expertul chinez în sănătate animală Yang Yungui, care a luat parte la ancheta comună din Wuhan. 
 
Primele cazuri umane de COVID-19 au fost raportate în oraşul Wuhan, din centrul Chinei, în decembrie 2019. China a respins în repetate rânduri teoriile conform cărora virusul s-ar fi scurs dintr-unul dintre laboratoarele sale şi a declarat că nu sunt necesare alte vizite.
 
O echipă condusă de OMS a petrecut patru săptămâni în Wuhan şi în împrejurimi la începutul acestui an, împreună cu oamenii de ştiinţă chinezi, şi a declarat într-un raport comun din martie că virusul a fost probabil transmis de la lilieci la oameni prin intermediul unui alt animal, dar că sunt necesare cercetări suplimentare.
 
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că investigaţia a fost îngreunată de lipsa de date brute referitoare la primele zile ale epidemiei şi a cerut audituri de laborator.

Sunt necesare zeci de studii

Maria van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru COVID-19, şi-a exprimat speranţa că vor exista şi alte misiuni internaţionale conduse de OMS în China, care să atragă cooperarea acestei ţări.
 
Testele chinezeşti raportate pentru depistarea anticorpilor la locuitorii din Wuhan în 2019 vor fi "absolut critice" pentru a înţelege originile virusului, a spus van Kerkhove.
 
OMS, într-un editorial din Science, a declarat că sunt încă necesare investigaţii detaliate ale primelor cazuri cunoscute şi suspectate în China înainte de decembrie 2019, inclusiv analize ale probelor de sânge stocate din 2019 în Wuhan şi căutări retrospective ale datelor spitaliceşti şi ale datelor privind mortalitatea pentru cazurile anterioare.
 
Laboratoarele din zona în care au apărut primele rapoarte de infecţii umane în Wuhan trebuie să fie un punct de interes, deoarece excluderea unui accident necesită dovezi suficiente, a spus acesta.
 
Mike Ryan, cel mai mare expert în situaţii de urgenţă al OMS, a declarat că noul grup de experţi ar putea fi ultima şansă de a stabili originea SARS-CoV-2, "un virus care a oprit întreaga noastră lume".
 
OMS a încercat să „facă un pas înapoi, să creeze un mediu în care să putem examina din nou problemele ştiinţifice", a spus el. „Aceasta este cea mai bună şansă a noastră şi poate fi ultima şansă de a înţelege originile acestui virus".
 
Chen Xu, ambasadorul Chinei la ONU la Geneva, a declarat, într-o conferinţă de presă separată, că concluziile studiului comun sunt "destul de clare", adăugând că, deoarece echipele internaţionale au fost trimise în China deja de două ori, "este timpul să trimitem echipe şi în alte locuri".
 
Cred că, dacă vom continua cu cercetarea ştiinţifică, ar trebui să fie un efort comun bazat pe ştiinţă, nu pe agenţiile de informaţii", a declarat Chen. „Aşa că, dacă vom vorbi despre ceva, vom face întreaga activitate în cadrul SAGO".
 
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici