"Omul antropoid Beijing" are o vechime mult mai mare decât se credea

O nouă metodă de datare, ce prezintă o mai bună acurateţe, a relevat faptul că "omul antropoid Beijing" ar putea avea o vechime cu 200.000 de ani mai mare decât estimarea anterioară a experţilor, potrivit oamenilor de ştiinţă chinezi.

Urmărește
253 afișări
Imaginea articolului "Omul antropoid Beijing" are o vechime mult mai mare decât se credea

"Omul antropoid Beijing" - reconstituire (Imagine: Wikipedia)

Scheletul lui "Sinanthropus pekinensis", un exemplar din specia Homo erectus, cunoscută sub denumirea de "Peking Man", a fost descoperit în anii '1920, în timpul excavaţiilor din Zhoukoudian, în apropiere de Beijing, iar experţii au considerat că scheletul are o vechime de 750.000 de ani.

Noua procedură de datare ar putea să îi ajute pe experţi să afle cu o mai mare acurateţe momentul migraţiei populaţiilor umane spre Asia, au declarat cercetătorii de la Nanjing Normal University, al căror studiu a fost publicat în revista Nature.

Oamenii de ştiinţă au folosit diverse tehnici pentru a încerca să dateze fosilele, dar lipsa unor metode potrivite pentru analiza osemintelor descoperite în peşteri a limitat acurateţea procedurii de datare.

Cercetătorii chinezi au pus la punct o tehnică nouă, care determină regresia radioactivităţii aluminiumului şi a beriliului din fragmentele de cuarţ, care le permite să stabilească cu mai mare acurateţe vârsta fosilelor.

Experţii consideră că scheletul "omului antropoid Beijing" are o vârstă de 750.000 de ani, fiind cu 200.000 mai bătrân decât estimările anterioare, indicând prezenţa oamenilor în regiune în perioadele glaciare şi interglaciare, contribuind la determinarea unei mai bune cronologii a evoluţiei umane în Asia de Est.

Peşterile din Zhoukoudian adăpostesc rămăşiţele a peste 40 de indivizi şi reprezintă cea mai mare sursă unică de fosile de Homo erectus din lume.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici