- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (07.08.2008, 10:14)
Omul consuma lapte încă de acum 9.000 de ani
Oamenii au început să consume lapte cu 7.000 de ani înaintea erei noastre, o epocă mult mai îndepărtată - cu două milenii - faţă de ce se credea până recent, potrivit unui studiu realizat de o echipă internaţională şi publicat, joi, în revista Nature.
Urmărește
20 afișări
Omul consuma lapte încă de acum 9.000 de ani
Cercetătorii, care au examinat peste 2.200 de obiecte din lut din Orientul Apropiat şi Balcani, au concluzionat că laptele era consumat şi conservat în aceste regiuni cu peste 6.500 de ani înaintea erei noastre.
Bovinele, ovinele şi caprele erau crescute încă din mileniul 8 înaintea erei noastre, mai ales pentru lână şi carne, dar şi pentru lapte. Însă este pentru prima dată când se descoperă dovezi în sprijinul ideii că laptele era consumat încă înainte de mileniul 5 î.Hr.
Cele mai vechi dovezi ale consumului de lapte au fost găsite, până recent, în Marea Britanie (începutul mileniului 4 î.Hr.) şi în România (mileniul 5 î.Hr.).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Din prima zi de mandat, Trump semnează ordine executive cu consecințe majore: Începe deportarea în masă a imigranților, pune capăt dreptului la cetățenie prin naștere, grațiază inculpații de la Capitoliu. Ce alte decizii a luat Președintele SUA
-
Războiul din Ucraina, ziua 1063. UE intenţionează să elimine combustibilii fosili din Rusia / Erdogan intenţionează să discute cu Trump despre încetarea războiului Rusiei în Ucraina
-
Donald Trump a graţiat 1.500 de inculpaţi după asaltul Capitoliului din 2021
-
SUA ies din Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi din Acordul climatic de la Paris
Noile reziduuri organice provenind din laptele descoperit în oalele de lut studiate de echipa de arheologi, coordonată de profesorul Richard Evershed, de la Universitatea din Bristol (Marea Britanie), au demonstrat că mulgerea animalelor era un obicei curent mai mult în regiunile unde se creşteau bovine şi mai puţin în cele unde se creşteau oi şi capre.
Obiectele de lut studiate au fost descoperite în nord-vestul Anatoliei, Europa de Sud-Est (Grecia) şi Ucraina.
Citește pe alephnews.ro: Sondaj Avangarde: Care este intenția de vot a românilor în 2025 și în ce candidați au încredere pentru prezidențiale?
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum a început succesul lui Trump? Președintele și-a construit popularitatea prin afaceri, apariții TV regulate și expunere uriașă
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
O mai ții minte pe Maria Olaru? Cum arată acum fosta campioană de la Sydney și prin ce dramă a trecut
CANCAN.RO
Categoria de pensionari din România care vor primi pensii mai mari cu 420 de lei, după indexarea din 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe