- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (29.07.2011, 15:54)
- Florin Badescu , Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Omul de Neanderthal a fost alungat din Europa de verişorul său mai avansat, Homo sapiens
Oamenii de Neanderthal ar fi putut fi copleşiţi de un "val" alcătuit din verişorii lor mai avansaţi, primii oameni moderni, care le-au provocat dispariţia, în urmă cu 40.000 de ani, potrivit unui studiu britanic efectuat într-un sit arheologic din Périgord, o fostă mare provincie din sudul Franţei.
Urmărește
690 afișări
Omul de Neanderthal a fost alungat din Europa de verişorul său mai avansat, Homo sapiens (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Cum a dispărut omul de Neanderthal, permiţând populaţiilor mai avansate de Homo sapiens, venite probabil din Africa, să se implanteze în Europa? Această întrebare face obiectul multor dezbateri în sânul comunităţii ştiinţifice internaţionale.
Cea mai recentă teorie, publicată joi în revista americană Science, se bazează pe o analiză statistică a elementelor care datează din acea epocă şi care au fost descoperite în regiunea Périgord.
Cercetătorii de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie au descoperit că numărul siturilor susceptibile de a fi fost ocupate de primii oameni moderni, unde au fost descoperite urmele unor aşezări, unele, resturi de animale şi hrană, era superior numărului siturilor ocupate de omul de Neanderthal.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Siturile unde au trăit primii oameni moderni prezentau, totodată, obiecte caracteristice pentru Homo sapiens, precum unelte din piatră, bijuterii şi chiar opere de artă, în forme mai evoluate faţă de cele de care erau capabili să creeze oamenii de Neanderthal.
Sosirea primilor oameni moderni în Europa i-a obligat probabil pe oamenii de Neanderthal să îşi părăsească habitatele pentru a se instala în locuri în care hrana şi adăposturile erau mai dificil de găsit, grăbindu-le astfel dispariţia, a explicat Paul Mellars de la Universitatea Cambridge, coordonatorul acestui studiu.
"Confruntaţi cu această concurenţă, se pare că oamenii de Neanderthal s-au retras în regiuni mai puţin atrăgătoare şi mai izolate de pe continentul european", a adăugat acelaşi specialist britanic.
Ultimele urme ale neanderthalienilor, care au trăit în Europa timp de aproximativ 300.000 de ani, au fost descoperite în peşteri din sudul Spaniei şi în Gibraltar.
Potrivit lui Paul Mellars, lovitura de graţie ar fi putut fi dată de un val de frig. Dispariţia omului de Neanderthal ar fi putut fi "accelerată de o bruscă deteriorare a climei de pe continentul european, în urmă cu 40.000 de ani", a declarat Mellars.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe