- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (24.06.2009, 11:45)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Opera, cea mai bună muzică pentru inimă
Muzica de operă contribuie la reglarea ritmului cardiac şi la scăderea tensiunii arteriale, putând să aibă efecte benefice în recuperarea pacienţilor care au suferit accidente cerebrale, potrivit unui studiu publicat în revista britanică Circulation, informează bbc.co.uk.
Urmărește
3199 afișări
Opera, cea mai bună muzică pentru inimă
Ariile de operă stimulatoare, precum "Nessun Dorma", din actul final al operei "Turandot", de Giacomo Puccini, care include multe pasaje în crescendo şi descrescendo, sunt folositoare în tratamentul de recuperare al pacienţilor care au suferit atacuri cerebrale.
În prezent, muzica este deja folosită ca metodă terapeutică în multe spitale din Marea Britanie, fiind nu doar un tratament ieftin şi uşor de administrat, ci şi "un medicament" cu efecte fizice sensibile asupra organismului şi a psihicului uman.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
Astfel, s-a constatat că ariile cu un tempo rapid stimulează respiraţia, ritmul cardiac şi presiunea arterială, în timp ce ariile cu un tempo lent au efecte contrarii.
Luciano Bernardi şi colegii săi de la Universitatea din Pavia (Italia) au rugat 24 de voluntari sănătoşi să asculte cinci arii diferite de muzică clasică şi au monitorizat modul în care organismele acestora au reacţionat.
Cele cinci arii selectate au fost "Simfonia a 9-a" de Beethoven, aria "Nessun Dorma" din "Turandot" de Puccini, "Cantata Nr. 169" de Bach, "Va Pensiero" din "Nabucco" şi "Libiam Nei Lieti Calici" din "Traviata" de Verdi.
Fiecare pasaj muzical în crescendo a avut un efect stimulator asupra organismului, determinând îngustarea vaselor de sânge de sub piele, creşterea presiunii arteriale, a ritmului cardiac şi a celui respirator.
În schimb, pasajele muzicale în descrescendo au determinat relaxarea organismului şi scăderea ritmului cardiac şi a presiunii arteriale.
Cercetătorii italieni au testat diverse combinaţii de muzică şi pauze muzicale pe cei 24 de voluntari şi au descoperit că bucăţile muzicale în care pasajele rapide alternează cu cele lente, aşa cum sunt ariile de operă, par să fie cele mai bune pentru îmbunătăţirea circulaţiei sangvine şi pentru stimularea inimii.
Ariile compuse de Verdi, ale căror fraze muzicale sunt lungi de circa 10 secunde, par să se sincronizeze cel mai bine cu ritmul natural cardiovascular.
Anual, numai în Marea Britanie, aproximativ 150.000 de persoane sunt afectate de atacuri cerebrale.
Simfonia a 9-a de Beethoven
Nessun Dorma - Turandot de Puccini
Cantata Nr. 169 - Bach
Va Pensiero - Nabucco de Verdi
Libiam Nei Lieti Calici - Traviata de Verdi
Citește pe alephnews.ro: Cheltuielile pentru încoronare regelui Charles au fost dezvăluite. Cât plătește Marea Britanie pentru monarhie
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a aflat…
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:36
Peste 70.000 de români din diaspora au votat în primul tur al alegerilor prezidenţiale
-
astăzi, 12:34