Opera, cea mai bună muzică pentru inimă

Muzica de operă contribuie la reglarea ritmului cardiac şi la scăderea tensiunii arteriale, putând să aibă efecte benefice în recuperarea pacienţilor care au suferit accidente cerebrale, potrivit unui studiu publicat în revista britanică Circulation, informează bbc.co.uk.

Urmărește
3199 afișări
Imaginea articolului Opera, cea mai bună muzică pentru inimă

Opera, cea mai bună muzică pentru inimă

Ariile de operă stimulatoare, precum "Nessun Dorma", din actul final al operei "Turandot", de Giacomo Puccini, care include multe pasaje în crescendo şi descrescendo, sunt folositoare în tratamentul de recuperare al pacienţilor care au suferit atacuri cerebrale.

În prezent, muzica este deja folosită ca metodă terapeutică în multe spitale din Marea Britanie, fiind nu doar un tratament ieftin şi uşor de administrat, ci şi "un medicament" cu efecte fizice sensibile asupra organismului şi a psihicului uman.

Astfel, s-a constatat că ariile cu un tempo rapid stimulează respiraţia, ritmul cardiac şi presiunea arterială, în timp ce ariile cu un tempo lent au efecte contrarii.

Luciano Bernardi şi colegii săi de la Universitatea din Pavia (Italia) au rugat 24 de voluntari sănătoşi să asculte cinci arii diferite de muzică clasică şi au monitorizat modul în care organismele acestora au reacţionat.

Cele cinci arii selectate au fost "Simfonia a 9-a" de Beethoven, aria "Nessun Dorma" din "Turandot" de Puccini, "Cantata Nr. 169" de Bach, "Va Pensiero" din "Nabucco" şi "Libiam Nei Lieti Calici" din "Traviata" de Verdi.

Fiecare pasaj muzical în crescendo a avut un efect stimulator asupra organismului, determinând îngustarea vaselor de sânge de sub piele, creşterea presiunii arteriale, a ritmului cardiac şi a celui respirator.

În schimb, pasajele muzicale în descrescendo au determinat relaxarea organismului şi scăderea ritmului cardiac şi a presiunii arteriale.

Cercetătorii italieni au testat diverse combinaţii de muzică şi pauze muzicale pe cei 24 de voluntari şi au descoperit că bucăţile muzicale în care pasajele rapide alternează cu cele lente, aşa cum sunt ariile de operă, par să fie cele mai bune pentru îmbunătăţirea circulaţiei sangvine şi pentru stimularea inimii.

Ariile compuse de Verdi, ale căror fraze muzicale sunt lungi de circa 10 secunde, par să se sincronizeze cel mai bine cu ritmul natural cardiovascular.

Anual, numai în Marea Britanie, aproximativ 150.000 de persoane sunt afectate de atacuri cerebrale.

Simfonia a 9-a de Beethoven

Nessun Dorma - Turandot de Puccini

Cantata Nr. 169 - Bach

Va Pensiero - Nabucco de Verdi

Libiam Nei Lieti Calici - Traviata de Verdi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici