Opiniile politice, legate de starea psihică a fiecărei persoane

Cercetătorii care au analizat alegătorii din Statele Unite au ajuns la concluzia că opiniile politice ar putea avea legătură directă cu caracteristicile psihologice ale fiecărei persoane.

Urmărește
27 afișări
Imaginea articolului Opiniile politice, legate de starea psihică a fiecărei persoane

Opiniile politice, legate de starea psihică a fiecărei persoane (Imagine: Mediafax Foto)

Studiul, publicat în revista Science, arată că persoanele sensibile la frică sau ameninţări sunt cele care susţin de regulă dreapta politică. Pe de altă parte, cei care percep pericolele în serii de imagini şi sunete sunt înclinaţi să îi sprijine pe politicienii liberali, informează BBC News Online.

Autorii studiului consider că informaţiile pe care le-au aflat sunt de natură să explice de ce opiniile alegătorilor sunt atât de greu de schimbat.

În cadrul studiului, realizat în Nebraska, 46 de voluntari au fost chestionaţi în legătură cu opiniile lor politice pe o serie de chestiuni, de la ajutorul străin acordat de Statele Unite războiul din Irak, la pedeapsa capitală şi patriotism.

Persoanele cu opinii puternice au fost invitate să ia parte la a doua parte a experimentului, care a implicat înregistrarea reacţiilor lor psihologice la serii de imagini şi sunete.

Imaginile au inclus poze ale unei persoane speriate cu un paianjen mare pe faţă şi ale unei răni deschise cu viermi pe ea. Subiecţii au reacţionat la acestea uneori prin reacţii vocale puternice.

Prin măsurarea conducţiei electrice a pielii voluntarilor şi a frecvenţei cu care aceştia au clipit, cercetătorii au stabilit gradul de frică pe care aceştia o experimentau, sensibilitatea la imagini şi sunete.

Astfel, oamenii de ştiinţă au stabilit că subiecţii care au fost cel mai uşor de surprins au viziuni politice de dreapta, ei fiind favorabili pedepsei capitale şi alocării de bugete mai mari pentru apărare, însă opunându-se avorturilor.

Cercetătorii au subliniat faptul că studiul lor nu este relevant pentru lumea politică, însă spun că ar putea explica totuşi motivul pentru care este foarte greu să schimbi opiniile pe care le are cineva în cadrul unei dezbateri politice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici