Oradea, pe primul loc în ţară în ceea ce priveşte prelevarea de organe pentru transplant

Directorul regional al Centrului Naţional de Transplant, Mihai Lucan, şi şeful Agenţiei Naţionale de Transplant, Victor Zota, au anunţat, sâmbătă, că Oradea este pe primul loc în ţară la prelevarea de organe şi că va fi un oraş-pilot pentru înfiinţarea registrului de donatori de celule stem.

Urmărește
90 afișări
Imaginea articolului Oradea, pe primul loc în ţară în ceea ce priveşte prelevarea de organe pentru transplant

Oradea, pe primul loc în ţară în ceea ce priveşte prelevarea de organe pentru transplant (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Medicii au spus că Oradea, unde anul acesta s-au făcut nouă operaţii de prelevare de organe, este pe primul loc în ţară în ceea ce priveşte asemenea operaţii, numărul organelor prelevate şi implicit numărul de vieţi salvate.

"Oradea se înscrie pe orbita unui viitor centru de transplant. Drumul acesta este unul cu extrem de multe obstacole. Voi aţi reuşit ceea ce foarte puţină lume reuşeşte într-un interval scurt de timp: identificarea şi diagnosticarea unor potenţiali donatori ale căror organe au salvat zeci de vieţi", le-a spus medicilor prezenţi dr. Mihai Lucan, într-o conferinţă de presă.

"Am convingerea că la Oradea s-a creat un model demn de urmat în toate centrele universitare din ţară. Nu întâmplător e pe primul loc în ceea ce priveşte numărul donatorilor în moarte cerebrală şi prelevarea de organe", a adăugat dr. Victor Zota, completând că reuşita medicilor orădeni este un rezultat al colaborării foarte bune la nivel de UPU- SMURD, personalul de la Terapie Intensivă şi Centrul de Transplant.

Coordonatorul rogramului de transplant în judeţul Bihor, dr. Carmen Pantiş, a spus că nu consideră rezultatele neapărat o performanţă, cât o necesitate care ar trebui să fie satisfăcută de toate centrele din ţară.

"Cred că acest sistem funcţionează atât de bine pentru că noi chiar funcţionăm ca o echipă, suntem adevăraţi colegi şi funcţionăm în simbioză perfectă atât cu colegii de la SMURD, cât şi cu cei de la Ambulanţă. Tot ceea ce facem e pentru om, pentru o viaţă mai bună pentru acesta", a spus dr. Carmen Pantiş.

Prezent la conferinţa de presă, senatorul PSD Ioan Mang i-a cerut şefului ANT să analizeze posibilitatea ca la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea să se efectueze şi recoltare de celule stem.

"Oradea va fi unul dintre centrele-pilot pentru înfiinţarea registrului naţional de donatori de celule stem. Laboratoarele de aici sunt capabile să proceseze toate probele şi toate analizele pentru ca un eventual donator să poată fi trecut în acest registru", i-a răspuns Zota.

Specialiştii au spus că, dacă la nivel naţional se înregistrează o rată foarte mare a refuzurilor aparţinătorilor ca organele unei persoane aflate în moarte cerebrală să fie prelevate, la Oradea acest fenomen nu se manifestă.

"Dacă fiecare spital judeţean din ţară ar oferi anual sistemului naţional de transplant doar jumătate din cât oferă Oradea într-o jumătate de an, România ar fi printre primele locuri în Europa şi am salva mult mai mulţi oameni", a spus şeful ANT.

De altfel, lipsa donatorilor este cea mai mare problemă cu care se confruntă ANT din cauza reticenţei oamenilor.

"Îngrijorarea este că zilnic mor 12 oameni de pe listele de aşteptare din Europa. Transplantul e un lucru foarte bun, dar indiferent cât de mult creşte numărul donatorilor, nu reuşim să acoperim numărul cererilor. Peste 2.500 de persoane sunt pe această listă în România, dintre care aproximativ 2.000 sunt în aşteptarea unui rinichi, 300 pentru ficat, în jur de 370 necesită o inimă şi circa 20-25 aşteaptă pentru plămâni", a spus Zota.

La Oradea, specialiştii au prezentat şi un scurt istoric al operaţiilor de transplant din toată lumea şi în România, dar şi un filmuleţ menit să sensibilizeze în legătură cu importanţa donării de organe.

Victor Zota şi urologul Mihai Lucan s-au aflat, sâmbătă, la Oradea pentru a înmâna diplome de recunoaştere pentru medicii şi serviciile de urgenţă orădene care s-au implicat în prelevarea organelor în vederea efectuării de transplant.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici