Oraş vechi, datând din timpul culturii Wari, a fost descoperit în Peru

Ruinele unui întreg oraş vechi, descoperite în nordul statului Peru, ar putea oferi răspunsul pentru misterioasa dispariţie a civilizaţiei Mochica, celebră pentru practicarea sacrificiilor umane, şi care s-a stins în jurul anului 600 d.Cr., informează dailymail.co.uk.

Urmărește
112 afișări
Imaginea articolului Oraş vechi, datând din timpul culturii Wari, a fost descoperit în Peru

Oraş vechi, datând din timpul culturii Wari, a fost descoperit în Peru (Imagine: www.dailymail.co.uk)

Cercetătorii care au efectuat săpături în perimetrul sitului arheologic de la Cerro Patapo au descoperit ruinele acestui oraş străvechi, la o distanţă de 22 de kilometri de oraşul Chiclayo, situat pe coasta Pacificului.

Ei susţin că ruinele datează de pe vremea culturii Wari, care a existat pe teritoriul actual al statului Peru între anii 600 d.Cr. şi 1100 d.Cr.

Dacă presupunerile iniţiale sunt corecte, această descoperire ar putea să reprezinte singura legătură descoperită până în prezent între civilizaţia Wari şi cultura Mochica, al cărei apogeu a fost atins între anii 100 d.Cr. şi 600 d.Cr.

În ruinele străvechiului oraş au fost descoperite vase de ceramică, articole de îmbrăcăminte şi scheletul bine conservat al unei femei tinere.

Situl arheologic se întinde pe o suprafaţă de peste cinci kilometri pătraţi şi conţine camere şi celule folosite pentru sacrificiile umane ritualice.

Echipa cercetătorilor, condusă de arheologul Cesar Soriano, a descoperit locuri special amenajate pentru realizarea sacrificiilor umane şi o grămadă de oase în apropierea unei faleze, o dovadă a faptului că victimele erau aruncate în acel loc imediat după deces.

Soriano spune că descoperirea sugerează faptul că civilizaţia Wari ar fi o continuare a culturii Mochica.

Potrivit informaţiilor dezvăluite de cercetători, cultura Wari provine din sudul ţării, dar apoi s-a extins către nord. Wari au trăit şi condus acest teritoriu timp de 500 de ani, stabilindu-şi capitala în apropiere de oraşul care în prezent se numeşte Ayacucho, în Anzi.

Aceşti oameni au circulat, însă, pe distanţe mari în jurul capitalei, şi sunt cunoscuţi pentru reţeaua extinsă de drumuri pe care au construit-o. Oamenii din cultura Wari apelau frecvent la sacrificiile umane, trimiţând adeseori la moarte persoanele dragi, pe care le înmormântau alături de provizii şi diverse unelte.

Recenta descoperire sprijină teoria istorică potrivit căreia cultura Wari a fost capabilă să construiască clădiri puternice şi bine fortificate. Structura clădirilor avea de multe ori o formă rectangulară, urmând un tipar bine stabilit. Clădirile aveau, totodată, şi o rezistenţă sporită la cutremure.

Peru este o ţară cu multe comori arheologice şi pe teritoriul său se află sute de situri care datează de mii de ani şi care au aparţinut unor civilizaţii diferite. Printre acestea se numără şi incaşii, care se aflau la putere în momentul în care exploratorii spanioli au ajuns pe continentul sud-american, la începutul secolului al XVI-lea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici