Orion va zbura cel mai târziu în 2015

Orion, succesorul actualelor navete spaţiale americane, nu va ieşi în spaţiu mai devreme de martie 2014, cu un an mai târziu decât spera NASA, motivele fiind lipsa de fonduri şi dificultăţile tehnice, potrivit reprezentanţilor Agenţiei spaţiale americane.

Urmărește
99 afișări
Imaginea articolului Orion va zbura cel mai târziu în 2015

Orion va zbura cel târziu în 2015 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"NASA încearcă să facă posibilă ieşirea în spaţiu a navetei Orion cel mai târziu înainte de martie 2015, dată pe care agenţia a anunţat-o oficial. Rămânem încrezători că programul Constelaţie (ce include Orion sau Crew Exploration Vehicule şi rachetele Ares I şi V) va efectua primul zbor către Staţia Spaţială Internaţională (ISS) la această dată sau mai devreme", a declarat Rick Gilbrech, administrator asociat al agenţiei şi responsabil de sistemele de explorare.

Gilbrech a menţionat că NASA va depune eforturi pentru a pune în funcţiune Orion până în 2014.

NASA dorea să lanseze Orion în spaţiu în septembrie 2013, pentru a reduce perioada în care SUA va depinde de navetele spaţiale ruseşti Soyuz pentru transportul astronauţilor către ISS, după retragerea din circulaţie a celor trei navete spaţiale americane actuale, programată pe 30 septembrie 2010.

"Această posibilitate de a accelera dezvoltarea navetei Orion nu poate fi luată în calcul", a declarat Jeff Hanley, directorul programului, admiţând că NASA a renunţat la obiectivul lansării în 2013.

"Noul nostru plan de dezvoltare este mai bine pus la punct din punct de vedere calendaristic şi financiar şi ne permite să putem face faţă dificultăţilor neprevăzute, legate de punerea la punct un nou sistem de zbor complex", a explicat Rick Gilbrech.

NASA va purta discuţii în următoarele luni cu furnizorii programului Constelaţie, printre care se numără Lockheed Martin, cel care dezvoltă naveta spaţială Orion, pentru a modifica contractele astfel încât să corespundă noului calendar.

Programul Constelaţie are ca obiectiv transportul americanilor pe Lună până în 2020, iar pe termen lung, să se poată efectua zboruri către Marte, potrivit obiectivelor anunţate de preşedintele George W. Bush în 2004.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici