- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (07.09.2009, 15:04)
Ozonul şi încălzirea globală: prea multe ultraviolete pentru unii, prea puţine pentru alţii
Încălzirea climei va modifica circulaţia ozonului în stratosferă şi în troposferă, mărind sau micşorând cantitatea de ultraviolete (UV) recepţionate la nivelul solului în diferitele regiuni ale globului, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Geoscience.
Urmărește
415 afișări
Ozonul şi încălzirea globală: prea multe ultraviolete pentru unii, prea puţine pentru alţii (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)
La peste 20 de ani de la semnarea protocolului de la Montreal care interzice clorofluorocarburile (CFC), gaura de ozon de deasupra Antarcticii este pe cale să se închidă în stratosferă, la o altitudine de 10-50 de kilometri, acea zonă din atmosferă în care prezenţa acestui gaz are un rol vital în protejarea vieţii de pe Terra.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
O cantitate prea mare de ultraviolete este periculoasă pentru piele şi ochi, dar aceste raze solare pot fi totuşi folositoare, în special pentru fixarea vitaminei D în organism.
Cercetătorii de la Universitatea din Toronto au prognozat evoluţia probabilă a circulaţiei ozonului până în anul 2095, pe baza previziunilor Grupului interguvernamental de experţi în evoluţia climei (IPCC).
În opinia cercetătorilor canadieni, cantităţile de raze ultraviolete, pe timp senin, la sfârşitul secolului al XXI-lea, în raport cu anul 1965, înainte de formarea găurii de ozon, vor scădea cu 9% la altitudinile mari din emisfera nordică, în Scandinavia, nordul Rusiei şi în Alaska.
În schimb, regiunile australe, situate dincolo de 60 de grade latitudine sudică, vizate direct, în urmă cu 20 de ani, de gaura din stratul de ozon, vor cunoaşte o nouă creştere a expunerii lor în faţa razelor ultraviolete, la sfârşitul secolului, după o relativă ameliorare a situaţiei lor curente, până în 2035, graţie interzicerii clorofluorocarburilor.
În 2095, experţii consideră că aceste regiuni vor suporta cu 10% mai multe UV decât în 1965, acest proces ajungând în anumiţi ani până la 20%.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe