Pământul a avut două Luni? Ce cred oamenii de ştiinţă că s-a întâmplat cu unul dintre sateliţi - FOTO

O nouă teorie a oamenilor de ştiinţă este că Pământul a avut o a doua Lună, care a fost distrusă în urma unei coliziuni.

Urmărește
2429 afișări
Imaginea articolului Pământul a avut două Luni? Ce cred oamenii de ştiinţă că s-a întâmplat cu unul dintre sateliţi - FOTO

Pământul a avut două Luni? Ce cred oamenii de ştiinţă că s-a întâmplat cu unul dintre sateliţi (Imagine: Daily Mail)

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că formaţiunile muntoase de pe Lună s-au format în urma coliziunii dintre satelitul natural al Pământului şi o a doua Lună, de dimensiuni mai mici, care a fost distrusă, scrie dailymail.co.uk.

Partea Lunii vizibilă de pe Terra este relativ plată, fără formaţiuni înalte, în timp ce pe partea opusă a satelitului se găsesc formaţiuni muntoase.

Una dintre teoriile oamenilor de ştiinţă legat de aceste formaţiuni este aceea că au fost formate în urma unei coliziuni. Numeroşi experţi cred că un obiect de dimensiunea planetei Marte s-a ciocnit cu Pământul în perioada formării sistemului solar, iar resturile rezultate au fost atrase de gravitaţie şi au format cele două Luni.

Conform unei noi teorii, se pare însă că cele două Luni s-au ciocnit ulterior, la viteză destul de mică, ceea ce a împiedicat formarea de cratere. În schimb, majoritatea materialului de pe Luna de dimensiuni reduse a fost transferat pe satelitul Pământului, formând un strat gros de roci, ceea ce este astăzi regiunea muntoasă de pe partea îndepărtată a Lunii.

Profesorul Francis Nimmo, unul dintre autorii teoriei, a declarat că topografia diferită a Lunii a fost întotdeauna un mister pentru cercetători.

"Acest mister poate fi depăşit în importanţă doar de originea Lunii. Probabil coliziunea uriaşă care a format Luna a produs corpuri mai mici, dintre care unul s-a ciocnit din nou cu satelitul Pământului şi a creat diferenţele pe care le vedem astăzi pe suprafaţa Lunii", a spus omul de ştiinţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici