Video Pământul nu e singur pe orbita din jurul Soarelui. Cine e partenerul nostru - VIDEO

Oamenii de ştiinţă au descoperit că planeta noastră nu este singură pe lungul drum de un an în jurul Soarelui. Un asteroid de dimensiuni reduse se deplasează în faţa Pământului pe orbita acestuia în jurul Soarelui.

Urmărește
6073 afișări

Astronomii care studiază observaţiile luate de către telescopul WISE au descoperit primul "troian" care orbitează în jurul Soarelui, împreună cu Pământul, potrivit NASA.

Troienii sunt asteroizii poziţionaţi pe orbita unei planete într-unul dintre punctele de echilibru stabile, denumite puncte Lagrange. Ei însoţesc planeta în rotaţia ei în jurul Soarelui, precedând-o sau urmând-o, dintr-un unghi bine definit.

Datorită faptului că asteroizii sunt întotdeauna în faţa sau în urma planetei nu există posibilitatea de a se ciocni de ea. În sistemul nostru solar, asteroizi troieni împărtăşesc aceeaşi orbită cu Neptun, Marte şi Jupiter. De asemenea, doi dintre sateliţii lui Saturn îşi împart orbitele cu troieni.

Oamenii de ştiinţă au presupus că Pământul ar trebui să aibă şi el asteroizi troieni, însă aceştia au fost greu de găsit, deoarece sunt de dimensiuni mici şi apar mult prea aproape de Soare, din punctul de vedere al planetei noastre, şi sunt "mascaţi" de lumina astrului.

Asteroidul TK7 2010 a fost confirmat ca un troian al Pământului după observaţiile telescopului din Mauna Kea, Hawaii.

Troianul planetei noastre are aproximativ 300 de metri în diametru şi o orbită neobişnuită, acesta trasând o mişcare complexă deasupra şi sub planul orbitei Pământului, în jurul punctului Lagrange.

Obiectul se află la o distanţă de aproximativ 80 de milioane de kilometri de Pământ şi nu se va apropia la mai mult de 24 de milioane de kilometri, cel puţin în următoarea sută de ani.

Orbita lui "este stabilă pentru cel puţin 10.000 de ani", afirmă Martin Connors de la Universitatea Athabasca din Canada şi ceilalţi astronomi care au confirmat descoperirea.

Descoperirea asteroidului TK7 2010 a fost uşurată de faptul că acesta are "o orbită neobişnuită care îl îndepărtează mai mult de Soare decât în cazul majorităţii troienilor", a explicat Connors.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici