Pământul se îngraşă: Încălzirea globală determină mărirea circumferinţei

Pământul se "îngraşă" la Ecuator şi singurul vinovat este fenomenul de încălzire globală. Topirea gheţii în Antarctica şi Groenlanda măreşte volumul oceanelor şi acest surplus de apă este împins spre Ecuator, mărind circumferinţa Pământului, potrivit oamenilor de ştiinţă.

Urmărește
1204 afișări
Imaginea articolului Pământul se îngraşă: Încălzirea globală determină mărirea circumferinţei

Încălzirea globală determină mărirea circumferinţei Pământului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pământul "a slăbit" în timpul erei glaciare, care s-a terminat acum aproximativ 20.000 de ani.

În timpul acestei perioade geologice, în care s-a redus temperatura suprafaţei Pământului şi a atmosferei, greutatea gheţii a fost atât de mare încât a deformat crusta şi mantia Pământului, dându-i aspectul de sferă turtită la poli.

Pământul nu este o sferă perfectă, polii fiind mult mai aproape de centru decât Ecuatorul.

S-ar putea crede că efectele de după fiecare eră glaciară ar face Pământul să arate din ce în ce mai mult ca o sferă perfectă.

Însă, potrivit National Geographic, umflătura de la Ecuator se micşorează cu mai puţin de un milimetru în fiecare an, iar măsurătorile satelitului Gravity Recovery and Climate Experiment (GRACE) sugerează că acest efect este de fapt inveres, informează Daily Mail.

"Există ceva care compensează micşorarea circumferinţei Pământului", spune John Wahr, geofizician la Universitatea din Colorado.

Rata topirii gheţurilor de la Polul Sud şi Polul Nord - care totalizează 382 de miliarde de tone într-un an - contracarează efectul de "slăbire" a Pământului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici