- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (22.12.2013, 14:12)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pana de pe ISS: a doua ieşire pe orbită, amânată cu 24 de ore
Doi astronauţi de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) au efectuat cu succes sâmbătă o primă ieşire pe orbită pentru a repara un circuit de răcire, însă o anomalie apărută la unul dintre costumele spaţiale a dus la amânarea cu 24 de ore, pe 24 decembrie, a următoarei ieşiri orbitale.
Urmărește
257 afișări
Pana de pe ISS: a doua ieşire pe orbită, amânată cu 24 de ore
Potrivit AFP, NASA a anunţat această decizie, sâmbătă seară, precizând că este vorba de o problemă cauzată de condensul produs în costumul astronautului Rick Mastracchio, în vârstă de 53 de ani, unul dintre cei doi astronauţi care au ieşit pe orbită sâmbătă.
NASA a constatat acea anomalie abia la încheierea misiunii, în camera de decompresie de la bordul ISS.
Agenţia spaţială americană a subliniat faptul că această anomalie nu are nicio legătură cu scurgerea de apă care s-a produs, în iulie, în casca astronautului italian Luca Parmitano de la Agenţia Spaţială Europeană. Din cauza acelei defecţiuni, astronautul italian a fost nevoit să revină de urgenţă la bordul ISS.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Este acelaşi costum ce a fost utilizat sâmbătă în timpul ieşirii pe orbită de al doilea astronaut, Mike Hopkins, în vârstă de 44 de ani. NASA a dat asigurări în această săptămână, spunând că ambele costume se aflau în stare perfectă de funcţionare.
"Coordonatorii zborurilor spre ISS (...) au decis să folosească un costum de schimb pentru Rick Mastracchio pentru a doua ieşire orbitală", se afirmă într-un comunicat emis de NASA.
O zi suplimentară înainte de acea următoare misiune pe orbită va permite astronauţilor de la bordul ISS să pregătească în amănunt acel costum.
Agenţia spaţială americană afirmă că cei doi astronauţi "nu s-au aflat niciodată în pericol în timpul ieşirii pe orbită" şi a precizat, de mai multe ori, că interioarele căştilor celor doi astronauţi au rămas uscate.
Rick Mastracchio şi Mike Hopkins au fost extrem de eficienţi, sâmbătă, terminându-şi misiunea în cinci ore şi 29 minute, cu o oră mai puţin decât era prevăzut, executând, totodată, o parte din lucrările programate pentru a doua ieşire orbitală, ce a fost programată pentru marţi, 24 decembrie, începând de la ora 12.10 GMT. Acea ieşire ar trebui să dureze şase ore şi 30 de minute şi putea duce la finalizarea operaţiunii de înlocuire a pompei defecte din sistemul de răcire, fără a mai fi nevoie de efectuarea unei a treia ieşiri orbitale, care, înainte de această amânare de 24 de ore, era programată pentru 25 decembrie.
Sâmbătă, Rick Mastracchio şi Mike Hopkins au deconectat cele patru conducte de amoniac ale pompei defecte şi conexiunile electrice cu un avans de o oră şi jumătate faţă de programul stabilit.
Echipele de la sol le-au cerut apoi să înceapă să excute o parte din sarcinile programate pentru a doua ieşire pe orbită.
Cei doi astronauţi au început să scoată pompa de amoniac defectă, care are mărimea unui frigider şi cântăreşte 353 de kilograme, ce fusese deja înlocuită în 2010, pentru a o lega, provizoriu, de unul dintre tronsoanele ISS din apropiere.
Pentru acest "balet orbital", cei doi astronauţi au fost asistaţi de un braţ telescopic al ISS, lung de 15 metri, manevrat din interiorul staţiei de japonezul Koichi Wakata, care a coordonat operaţiunile.
Această reparaţie nu putea să aştepte prea mult, explicase NASA, care a încercat iniţial să rezolve această problemă de la distanţă, acţionând o valvă, pentru a o compensa pe aceea care este blocată şi care împiedică o circulaţie normală a amoniacului în circuitul de răcire.
Dacă o altă defecţiune se va produce în al doilea circuit de climatizare, ISS se va afla atunci într-o situaţie periculoasă, necesitând o potenţială evacuare a echipajului.
După această pană, produsă pe 11 decembrie, climatizarea de pe ISS este asigurată de acel circuit secundar, care nu poate să asigure de unul singur toate nevoile de pe ISS. Echipamentele non-esenţiale de pe staţie au fost oprite din acest motiv.
Această pană nu a pus totuşi nicio secundă în pericol vieţile celor şase membri ai echipajului de pe ISS, a precizat NASA.
Decizia agenţiei spaţiale americane de a efectua aceste ieşiri orbitale în regim de urgenţă a condus la amânarea pentru începutul lunii ianuarie a lansării capsulei de tip cargo Cygnus, fabricată de compania americană Orbital Science, care trebuia iniţial să îşi efectueze prima ei misiune de reaprovizionare a ISS pe 19 decembrie.
Ieşirea orbitală de sâmbătă a făcut ca numărul astronauţilor - provenind din nouă ţări - care au ieşit în spaţiu în exteriorul ISS să ajungă la 113: ei au petrecut în total 1.100 de ore în spaţiu, adică aproape 46 de zile.
Pentru Rick Mastracchio, a fost cea de-a şaptea "escapadă" orbitală, care a făcut ca timpul său total petrecut în spaţiu în afara staţiei să ajungă la 46 de ore. În schimb, misiunea de sâmbătă a reprezentat prima ieşire orbitală pentru Mike Hopkins.
ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.
ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe