Până în 2025, numărul persoanelor cu diabet ar putea ajunge la 380 de milioane

Creşterea cazurilor de diabet de la an la an este alarmantă, iar previziunile pentru viitor nu sunt deloc optimiste, numărul suferinzilor la nivel mondial putând ajunge în 2025 la 380 de milioane, deşi prevenţia bolii presupune în primul rând asumarea unei vieţi echilibrate alimentar şi mult sport.

Urmărește
44 afișări
Imaginea articolului Până în 2025, numărul persoanelor cu diabet ar putea ajunge la 380 de milioane

Până în 2025, numărul persoanelor cu diabet ar putea ajunge la 380 de milioane

"Creşterea cazurilor de diabet de la an la an este alarmantă, iar previziunile pentru viitor nu sunt deloc optimiste. Situaţia actuală este în primul rând dovada unei lipse de informare şi educaţie în cadrul publicului larg, dar şi a unei atitudini pasive generale. Prevenţia diabetului nu presupune deloc un efort deosebit, ci în primul rând asumarea unei vieţi echilibrate din punct de vedere alimentar şi al activităţii fizice", a declarat, joi, preşedintele Federaţiei Române pentru Diabet (FRD), profesor Nicolae Hâncu.

Hâncu a spus că, la fel ca şi în cazul prevenţiei cancerului sau a bolilor cardiovasculare, şi în privinţa diabetului ar trebui să se aplice regula celor 60 de minute, adică mai mult de 60 de minute pe zi pentru activitate fizică şi mai puţin de 60 de minute pentru televizor, computer şi jocuri video.

El a spus că 90 la sută dintre elevi nu mănâncă dimineaţa, ci abia spre prânz când iau ce găsesc la chioşcuri sau la fast food. În România sunt aproape 2,5 milioane de diabetici, în 2008 fiind în tratament peste 550.000 de bolnavi. Numărul copiilor cu diabet este sub 2.000, a adăugat medicul.

Acesta a precizat că, din păcate, diabetul, bolile cardiovasculare şi cancerul au de foarte multe ori aceeaşi cauză, respectiv obezitatea.

"Oamenii nu înţeleg că stiul de viaţă sănătos cu alimentaţie echilibrată şi exerciţiile fizice, cel puţin 60 de minute de mers pe jos, ar reduce incidenţa obezităţii care astăzi este de unul din patru adulţi", a mai spus preşedintele FRD.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, care va avea loc, sâmbătă, Federaţia Internaţională de Diabet atrage atenţia asupra riscurilor creşterii incidenţei diabetului la nivel mondial.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), aproximativ 250 de milioane de oameni suferă, în prezent, de această afecţiune în toată lumea, dintre care 55,2 milioane în Europa, iar până în 2025, numărul persoanelor care afectate de diabet ar putea ajunge la 380 de milioane.

Tot sâmbătă, Sanofi-aventis şi Zentiva, în parteneriat cu Federaţia Internaţională de Diabet, lansează, de la ora 13.00, campania "Hula Hoop pentru Diabet", care atrage atenţia asupra importanţei educaţiei şi prevenţiei în special printre copii şi tineri.

"Hula Hoop pentru Diabet" promovează stilul de viaţă sănătos, iar cercul albastru, simbolul Zilei Mondiale a Diabetului, a fost imaginat sub formă de hula hoop pentru talie sau deget.

Campania constă în reprezentaţii spontane cu tineri dansatori efectuând mişcări hula hoop în locuri neconvenţionale, precum staţii de metrou sau mall-uri, evenimente şi concursuri interne adresate angajaţilor companiei, promovare în mediul online şi sesiuni de fotografii şi autografe cu sportivi renumiţi precum Andreea Răducan, Gabriela Szabo, Ivan Pazaichin sau Marius Urzică.

Portalul oficial al campaniei este www.hoop4diabetes.com.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici