- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (06.11.2011, 09:13)
- Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pancreasul artificial, testat cu succes de cercetătorii francezi
Un dispozitiv portabil, care funcţionează ca un pancreas artificial, a fost testat cu succes de cercetătorii de la Centre Hospitalier Universitaire (CHU) din oraşul francez Montpellier, informează lefigaro.fr.
Urmărește
1415 afișări
Pancreasul artificial, testat cu succes de cercetătorii francezi (Imagine: Razvan Chirita/Arhiva Mediafax Foto)
Să petreci o seară plăcută într-un restaurant şi o noapte la hotel, fără să îţi faci griji pentru glicemie, nu reprezintă nimic extraordinar pentru persoanele sănătoase, dar reprezintă o libertate formidabilă pentru un pacient diabetic dependent de dozele lui de insulină. Un bărbat în vârstă de 54 de ani care a trăit această experienţă este primul pacient din cadrul unui studiu care vizează testarea acestui pancreas artificial autonom, realizat de cercetătorii de la Centrul de investigaţii clinice afiliat CHU din Montpellier, în colaborare cu universităţi americane şi italiene.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Franța și UK aprobă Ucrainei să atace Rusia cu rachete cu rază lungă, în urma deciziei lui Biden. Putin a amenințat că utilizarea acestor arme ar atrage NATO în război cu Rusia
-
Emmanuel Macron spune că atacurile asupra Ucrainei arată că Putin nu vrea pace
-
Războiul din Ucraina, ziua 998. Rusia lansează un atac masiv cu rachete şi drone asupra Ucrainei / Marş al opoziţiei ruse organizat la Berlin / Biden dă undă verde Ucrainei de a folosi rachete ATACMS în interiorul Rusiei
-
Presa germană: FDP voia să iasă din coaliţie cu două luni înainte de căderea Guvernului
"Pentru prima dată, am putut să-i permitem unui pacient să iasă din spital având instalat un pancreas artificial portabil, fără să fie nevoie să îl conectăm la un computer", a explicat profesorul Eric Renard, directorul departamentului de endocrinologie, diabetologie şi nutriţie de la CHU Montpellier, coordonatorul acestui studiu din Franţa.
Pentru moment, pacienţii care suferă de diabet de tipul 1 - cel puţin 160.000 în Franţa - trebuie să îşi controleze de mai multe ori pe zi concentraţia de zahăr din sânge (glicemie), înţepându-se în vârful degetului şi apoi citind rezultatul pe un mic dispozitiv electronic, cu scopul de a şti când trebuie să îşi injecteze singuri doza de insulină pentru a restabili un nivel normal al glicemiei. Este o procedură supărătoare dar de neevitat, pentru că glicemia este supusă unor variaţii numeroase, în funcţie de alimentaţie, stres şi activitatea fizică depusă. Dificultatea constă în a nu permite creşterea glicemiei dar nici o scădere prea mare a acesteia, din cauza riscului de declanşare a maladiilor hipoglicemice.
"Principalul obiectiv este de a valida dispozitivul pe timpul nopţii, deoarece riscul hipoglicemiei nocturne este acela care îi sperie cel mai mult pe pacienţi", a explicat profesorul Renard. Testele efectuate simultan la Monpellier şi în Padova (Italia) i-au determinat pe savanţi să spere că un dispozitiv semiautomatizat ce poate fi utilizat şi pe timpul zilei ar putea fi construit în viitorul foarte apropiat.
În ce constă pancreasul artificial autonom testat la Montpellier? "Am folosit dispozitive care sunt deja comercializate pe piaţă: un senzor care se prezintă sub forma unui mic fir de păr inserat sub piele şi o pompă portabilă cu insulină ce are un mic tub fixat sub piele pentru a permite administrarea de insulină", a explicat Eric Renard. Originalitatea dispozitivului constă în faptul că savanţii francezi au instalat un mini-computer într-un telefon inteligent, capabil să administreze funcţionarea întregului sistem.
Acesta este sistemul care decide, în funcţie de măsurătorile furnizate de senzor, doza de insulină pe care pompa trebuie să o elibereze în organism. Computerul este capabil, de exemplu în cazul în care prevede o scădere a glicemiei, să emită un avertisment sonor în timpul somnului pacientului, pentru a-l trezi pe acesta.
Citește pe alephnews.ro: Reacția lui Zelenski, după ce SUA a permis Ucrainei să atace cu ATACMS în interiorul Rusiei: „Rachetele vor vorbi de la sine”
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Ce afaceri are în România stră-strănepotul marelui poet Mihai Eminescu. El se ocupă de o afacere de familie, cu o tradiţie care datează din anii 1800
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gabriela Lucuțar a postat un VIDEO cu Silviu Prigoană, după înmormântarea lui. S-a viralizat rapid!
CANCAN.RO
Prognoza Accuweather actualizată iarnă 2024/2025: Când ninge în București – în decembrie, ianuarie și februarie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:15
NEWS ALERT Joe Biden permite Ucrainei să folosească rachetele americane cu rază lungă de acţiune în interiorul Rusiei / Unde ar putea lovi Ucraina / Le Figaro: Undă verde pentru Ucraina şi din partea Franţei şi Marii Britanii
-
ieri, 22:09
Emmanuel Macron spune că atacurile asupra Ucrainei arată că Putin nu vrea pace