Pansament biodegradabil foarte fin, destinat rănilor interne

O membrană adezivă foarte fină şi aproape invizibilă, destinată pansării organelor interne rănite, fabricată dintr-o substanţă biodegradabilă care se "dizolvă" în corp, a fost creată de o echipă de cercetători japonezi de la Universitatea Waseda.

Urmărește
247 afișări
Imaginea articolului Pansament biodegradabil foarte fin, destinat rănilor interne

Pansament biodegradabil foarte fin, destinat rănilor interne (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Este vorba de o membrană aproape transparentă, cu o grosime de 75 de nanometri (un nanonmetru este a miliarda parte dintr-un metru), special creată pentru acoperirea plăgilor interne apărute în mod accidental, în urma unei intervenţii chirurgicale, ajutându-le să se închidă pe cale naturală.

"Este cel mai fin pansament adeziv din lume", a declarat Toshinori Fujie, membru al echipei care a pus la punct această inovaţie.

Această membrană temporară este fabricată din chitosan (o substanţă obţinută din molecule de chitină, extrase din carapacea unui crab), amestecat cu un fel de gelatină obţinută din alge.

Chitina şi chitosanul, deja folosite de companiile specializate în industria fibrelor textile, favorizează cicatrizarea şi nu provoacă alergii.

Acest pansament extrem de subţire este printre altele şi foarte suplu, "mulându-se perfect peste forma organului peste care a fost fixat, fără să se lipească de el", au declarat medicii japonezi.

Mai multe teste au fost efectuate deja. Unul dintre ele a constat în pansarea unei leziuni de şase milimetri pe plămânul unui câine, cu ajutorul unei bucăţi de pansament de doar doi centimetri pătraţi.

Într-o lună, rana a dispărut complet, a explicat profesorul Fujie, fără să lase urme vizibile.

Echipa de cercetători japonezi speră să înceapă testele clinice pe oameni peste aproximativ trei ani. În prezent, medicii chirurgi suturează rănile cu fire şi agrafe sau pansează plăgile cu fibrină, o proteină cicatrizantă. Toate aceste soluţii nu sunt considerate ideale pentru pacienţi.

Profesorul Fujie speră şi la o folosire externă a acestei noi substanţe cu efecte reparatorii, subliniind faptul că este posibil ca ea să ajute pielea să se regenereze, fără să lase cicatrice. Sectorul produselor cosmetice ar putea deveni astfel foarte interesat de acest produs.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici

www.zf.ro
Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
www.businessmagazin.ro
Boala ciudată de care suferă tot mai mulţi oameni după ce înlocuiesc lucrul cu vacanţa. Pentru ei, concediul începe cu un coşmar