- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- VATICAN, (28.10.2014, 18:02)
- Bogdan Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Papa Francisc: Big Bang-ul şi evoluţia sunt adevărate. Dumnezeu nu este un magician cu o baghetă
Teoria evoluţiei speciilor şi Big Bang-ul sunt adevărate, iar Dumnezeu nu este un "magician cu o baghetă", a declarat papa Francisc în timpul unui discurs susţinut la Academia Pontificală de Ştiinţe.
Urmărește
13441 afișări
Papa Francisc (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Papa Francisc a făcut o serie de comentarii, în timpul unui discurs susţinut la Academia Pontificală de Ştiinţe, despre care experţii spun că au dat lovitura finală unor "pseudo-teorii" precum creaţionismul şi designul inteligent, ipoteze despre care unele voci spun că au fost susţinute de fostul suveran pontif Benedict al XVI-lea.
Papa Francisc a explicat că teoria evoluţiei speciilor şi big bang-ul nu sunt incompatibile cu existenţa unui creator, susţinând că, dimpotrivă, aceste teorii "cer existenţa unui creator", informează independent.co.uk.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
"Când citim despre creaţie în «Facerea», întâmpinăm riscul de a ni-l imagina pe Dumnezeu ca fiind un magician cu o baghetă, capabil să facă totul. Dar lucrurile nu stau aşa. (Dumnezeu, n.r.) a creat oamenii şi i-a lăsat să se dezvolte potrivit legilor interne pe care el le-a atribuit fiecăruia, pentru ca fiecare să ajungă la desăvârşire. Big Bang-ul, pe care astăzi îl considerăm a sta la originea lumii, nu contrazice intervenţia creatorului divin, ci, mai degrabă, o cere. Evoluţia în cadrul naturii nu este incompatibilă cu noţiunea de creaţie, pentru că evoluţia are nevoie de crearea unor fiinţe care să evolueze", a spus suveranul pontif.
Biserica Catolică a avut de multă vreme reputaţia unei instituţii care se opune ştiinţei, unul dintre cele mai faimoase episoade fiind forţarea lui Galileo Galilei de a-şi retrage teoria considerată "eretică", potrivit căreia Pământul se învârte în jurul Soarelui, lucru de necontestat în prezent.
Comentariile suveranului pontif sunt în concordanţă cu abordarea progresistă a papei Pius al XII-lea, care a arătat deschidere faţă de teoria evoluţiei speciilor şi a îmbrăţişat deschis teoria exploziei primordiale (Big Bang-ul, n.r.).
În 1996, Ioan Paul al II-lea a făcut încă un pas şi a afirmat că evoluţia "este mai mult decât o ipoteză", este "un fapt dovedit".
Pe de altă parte, papa Benedict al XVI-lea şi consilierii săi apropiaţi au susţinut ideea că designul inteligent stă la baza evoluţiei - ideea că doar selecţia naturală nu este suficientă pentru a oferi o explicaţie pentru complexitatea lumii. În 2005, cardinalul Schoenborn, apropiat al fostului papă, a scris un articol în care a spus că "evoluţia în sensul unor strămoşi comuni ar putea fi adevărată, dar evoluţia în sensul neo-Darwinian - un proces neghidat, neplanificat - nu este adevărată".
Giovanni Bignami, profesor şi preşedinte al Institutului Naţional de Astrofizică al Italiei, a salutat declaraţiile papei Francisc.
"Afirmaţia papei este semnificativă. Suntem descendenţi direcţi ai Big Bang-ului care a creat Universul. Evoluţia a pornit de la creaţie", a declarat Bignami pentru agenţia italiană de presă Adnkronos.
Giulio Giorello, profesor de filosofia ştiinţei la Milano, a declarat că el consideră că papa Francisc "a încercat să diminueze factorul emoţional din cadrul unei dispute sau al unor presupuse dispute" cu ştiinţa.
În ciuda diferenţelor în ceea ce priveşte abordările teologice dintre cei doi suverani pontifi, Francisc l-a omagiat pe Benedict al XVI-lea când a dezvelit un bronz al acestuia la sediul central al Academiei din Vatican.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Papa Francisc vorbeşte pentru prima dată public despre perspectiva morţii sale: "Mai am doi sau trei ani de viaţă"
Citește și: "Războiul este o nebunie", denunţă Papa Francisc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe