Parfumuri celebre care conţin substanţe periculoase pentru sănătate

Numeroase mărci de parfumuri foarte populare în Canada conţin cel puţin o duzină de produse chimice secrete, potenţial periculoase pentru sănătate, potrivit unui studiu realizat de ONG-ul Défense environnementale din această ţară.

Urmărește
766 afișări
Imaginea articolului Parfumuri celebre care conţin substanţe periculoase pentru sănătate

Parfumuri celebre care conţin substanţe periculoase pentru sănătate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Printre parfumurile calificate drept cele mai periculoase de autori se numără "Halle", al actriţei Halle Berry, "Quiksilver" şi "Lo Glow", al lui Jennifer Lopez: ele conţin fiecare câte şapte substanţe capabile să afecteze sistemul endocrin, dintre care şase imită estrogenul, iar una influenţează activitatea glandei tiroide.

Potrivit studiului, efectul asocierii acestor substanţe chimice analizate poate varia de la o simplă reacţie alergică la disfuncţii ale sistemului endocrin.

Din cele 17 parfumuri testate (supuse unei evaluări la un laborator independent din California), 12 conţineau ftalat de dietil, un produs asociat dezvoltării anormale a organelor genitale, în cazul bebeluşilor de sex masculin, şi anomaliilor spermei, în cazul bărbaţilor.

Fiecare produs testat includea, în medie, 14 substanţe secrete. Potrivit studiului, aceşti compuşi nu sunt indicaţi pe etichetă din cauza unor lacune ale sistemului juridic ce permite fabricanţilor să le regrupeze sub eticheta "parfum". De exemplu, "Seventy Seven" al companiei americane Eagle, comercializat în Canada, conţine 24 astfel de substanţe, cea mai mare concentraţie constatată în cadrul acestui studiu.

Substanţele chimice conţinute de parfumuri sunt inhalate sau absorbite prin piele. Multe ajung în organism, fiind periculoase mai ales pentru femeile însărcinate şi bebeluşi, spune Jane Houlihan, prim vicepreşedinte al Environmental Working Group, citată în acest studiu.

Asociaţia canadiană a producătorilor de cosmetice, produselor de toaletă şi parfumurilor spune că "acest raport deformează foarte mult rezultatele studiilor ştiinţifice asupra compuşilor din parfumuri şi prezintă un tablou eronat al modului în care aceştia sunt controlaţi şi etichetaţi".

Autorităţile din domeniul sănătăţii din Canada au indicat că iau în considerare rezultatele acestui raport, pe care le vor studia în viitorul apropiat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici