- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (22.10.2014, 09:33)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Particule de materie întunecată, detectate în premieră de oamenii de ştiinţă - FOTO
Particule de materie întunecată au fost detectate în premieră de oamenii de ştiinţă de la o universitate din Marea Britanie, care afirmă că acest tip de particule, extrem de greu de captat, provin din centrul Soarelui.
Urmărește
4802 afișări
Particule de materie întunecată, detectate în premieră de oamenii de ştiinţă
Cercetătorii au descoperit un tip de particule - despre care se crede că ar alcătui materia întunecată - călătorind prin spaţiu, venind de la Soare şi îndreptându-se spre Terra. Ei consideră că acele particule ar indica faptul că materia întunecată este produsă în centrul tuturor stelelor care seamănă cu Soarele, informează dailymail.co.uk.
Descoperirea a fost realizată de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Leicester, din Marea Britanie, cu ajutorul telescopului spaţial XMM-Newton.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Liderul suprem al Iranului spune că inamicii vor primi un „răspuns zdrobitor”
-
Alegeri SUA 2024: Cum este ales preşedintele SUA. De ce un candidat care obţine cele mai multe voturi poate să piardă alegerile
-
Datoria publică a României a crescut în august la 886,9 miliarde de lei, ajungând la 52,7% din PIB
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
Ceea ce au descoperit cercetătorii a fost "semnătura" lăsată de particulele denumite "axioni" în drumul lor parcurs între Soare şi Terra.
Cercetătorii au identificat astfel o sursă stranie de raze X în câmpul magnetic al Terrei. După ce au eliminat toate celelalte surse posibile, inclusiv celelalte stele şi galaxii, o singură explicaţie a rămas valabilă: semnalul reprezintă rezultatul conversiei axionilor în fotoni, în momentul în care pătrund în câmpul magnetic terestru.
Axionii reprezintă particule elementare ipotetice despre care se crede că alcătuiesc, cel puţin parţial, materia întunecată.
Existenţa materiei întunecate a fost explicată printr-o serie de teorii care se bazează pe observarea efectului gravitaţional pe care aceste particule le au asupra stelelor şi galaxiilor.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, materia întunecată reprezintă aproximativ 85% din totalul materiilor existente în Univers şi conferă acestuia structura sa actuală.
Dacă rezultatul va fi confirmat, el va marca prima detectare din istoria astronomiei a materiei întunecate.
Centrul Soarelui este extrem de fierbinte şi dens şi trece în mod continuu printr-un proces de fuziune nucleară.
Din cauza temperaturilor şi a densităţii extreme, centrul Soarelui are potenţialul de a genera astfel de particule "exotice" precum axionii.
Deşi au fost deja definiţi prin diverse teorii, existenţa lor a rămas greu de dovedit.
Studiul care a anunţat această descoperire a fost coordonat de profesorul George Fraser, care a decedat în luna martie din acest an.
Ceea ce reprezintă mai exact axionii rămâne însă un mister. Se ştie că aceste particule au masă, întrucât materia întunecată are efecte gravitaţionale asupra corpurilor cereşti.
"Ei reprezintă cel mai probabil alte aspecte ale fizicii subatomice, care nu sunt deocamdată pe deplin înţelese", a explicat profesorul Martin Barstow, preşedintele Societăţii Astronomice Regale din Marea Britanie.
Potrivit aceluiaşi profesor, nu este clar dacă toată materia întunecată provine din stele.
Este foarte probabil ca materia întunecată să aibă mai multe surse - inclusiv Soarele din Sistemul Solar.
Citește pe alephnews.ro: Prințul Andrew se confruntă cu dificultăți financiare după ce Regele Charles i-a anulat alocația regală
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Uraganele reprezintă o amenințare gravă pentru sănătatea publică. Care sunt bolile mortale nou apărute
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:15
Tomac: Votul va decide dacă R. Moldova face un salt uriaş înainte sau un pas la fel de mare înapoi
-
astăzi, 22:04
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 983. SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina / Zelenski le cere aliaţilor să nu mai privească, ci să acţioneze în privinţa Coreei de Nord / Forţele ruseşti domină frontul din estul Ucrainei / Ucraina va produce rachete antidrone împreună cu un producător belgian