- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BERNA, (17.11.2008, 18:12)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Păsările îşi dau seama când cântă fals
Neurobiologii de la Universitatea din Zurich au descoperit că păsările pot să îşi asculte propriile triluri şi să le compare cu cele ale "maestrului" care le-a învăţat să cânte, cel mai adesea acesta fiind tatăl lor, potrivit studiului publicat în revista Nature, informează swissinfo.ch.
Urmărește
538 afișări
Păsările îşi dau seama când cântă fals (Imagine: www.swissinfo.ch)
Cintezele sunt capabile să anticipeze notele pe care trebuie să le cânte chiar înainte de a le cânta în mod efectiv.
Această descoperire are implicaţii asupra felului în care oamenii învaţă limbajul, confirmă Richard Hahnloser, profesor în neuroinformatică şi principalul autor al studiului.
În regnul animal, exemplul speciilor sau indivizilor care învaţă să scoată sunete graţie învăţămintelor predate de alte specii sau alte exemplare reprezintă o raritate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
În afară de oameni, acest proces de învăţare este întâlnit doar la balene, delfini, lilieci şi păsări.
Goeg Keller, un colaborator al profesorului Hahnloser a implantat electrozi minusculi în creierul cintezelor vărgate şi în acest fel cei doi cercetători au putut să măsoare impulsurile electrice care trec prin anumite zone neuronale în momentul în care aceste păsări încep să cânte.
Rezultatele au fost surprinzătoare: neuronii mobilizaţi nu sunt aceiaşi atunci când păsările ascultă trilurile altor păsări faţă de neuronii activaţi în momentul în care ele cântă singure.
Creierele păsărilor dispun de un fel de "partitură" de referinţă şi de neuroni specifici care pot să detecteze diferenţele între sunete.
Masculii din specia cintezelor vărgate cântă arii foarte complexe, pe care le perfecţionează cu ajutorul exemplarelor mai în vârstă şi deci mai experimentate.
Cântecele adulţilor sunt sofisticate, iar cele ale exemplarelor tinere seamănă cu gângurelile copiilor.
Cântecul este foarte important în lumea păsărilor, deoarece de calitatea acestuia determină femelele să decidă de cine să se lase seduse.
Dacă femele consideră că un cântec nu este suficient de "sexy", atunci ele zboară în altă parte, căutând o altă pereche, a explicat Sarah Woolley, profesor de ştiinţe comportamentale în cadrul Universităţii Columbia (SUA).
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe