- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (12.06.2016, 08:00)
- Alin Motogna
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pe Terra nu mai există locuri neafectate de activitatea umană
În cadrul unui nou studiu, o echipă internaţională de cercetători susţine faptul că pe Terra nu mai există locuri neafectate de activitatea umană şi mai mult, se pare că această consecinţă nu a apărut ca urmare a efectelor Revoluţiei Industriale, ci s-a produs încă de acum câteva mii de ani.
Urmărește
3138 afișări
Pe Terra nu mai există locuri neafectate de activitatea umană (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Foto)
Cercetătorii spun că descoperirea acestui impact ar trebui să fie considerat drept un semnal de alarmă pentru omenire, notează Descoperă.
Nicole Boivin, cercetător în cadrul Universităţii Oxford şi Institutului Max Planck din Germania, a examinat împreună cu colegii săi studii arheologice realizate pe parcursul a circa 30 de ani, ultimele baze de date care conţin informaţii referitoare la ADN-ul antic şi microfosile, dar şi modele statistice.
Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că impactul omului asupra Terrei nu a fost declanşat odată cu schimbările din tehnologie şi societate apărute în timpul Revoluţiei Industriale, ci a început să apară cu mii de ani înainte, la sfârşitul Epocii Pleistocenului. În acest sens, s-a constatat că primele specii au dispărut din cauza activităţii umane încă de acum 195.000 de ani.
Dezvoltarea agriculturii începând cu Epoca Neolitică a avut ,,un impact deosebit de puternic asupra distribuţiei speciilor", spun cercetătorii. Această influenţă nu a provocat doar extincţia anumitor specii de animale sălbatice, ci a provocat şi o creştere masivă a celor domestice, cum sunt câinii, oile, vacile sau găinile.
De asemenea, colonizarea umană a insulelor a făcut ca ecosistemele din aceste zone să difere foarte mult de cele continentale. Specialiştii spun că acest fenomen s-a datorat faptului că pe parcurs ce unele specii au fost introduse pe insule, cele indigene dispăreau. Dezvoltarea comerţului pe parcursul Epocii Bronzului a amplificat aceste efecte, cu mult timp înainte de declanşarea Revoluţiei Industriale.
Cercetătorii spun că descoperirea acestui impact ar trebui să fie considerată drept un semnal de alarmă pentru omenire. În acest sens, specialiştii susţin că oamenii au distrus natura dintotdeauna, iar dacă ar dori să îşi remedieze greşeala, ar trebui să ia măsuri realiste pentru a salva planeta.
,,Dovezile arheologice sunt deosebit de importante pentru a înţelege efectele profunde provocate de activitatea umană asupra mediului înconjurător. Dacă dorim să îmbunătăţim situaţia ecosistemelor, poate că ar trebui să ne schimbăm perspectiva, gândindu-ne mai mult la cum putem face ca generaţiile viitoare să se poată bucura de aer curat şi apă proaspătă şi mai puţin la cum am putea readuce Terra în starea ei iniţială", a spus Nicole Boivin.
Conform cercetătorilor, acea ,,stare iniţială" s-a încheiat acum în urmă cu circa 200.000 de ani. Prin urmare, specialiştii propun că omenirea ar trebui să îşi îndrepte atenţia asupra situaţiei actuale a planetei şi nu să se gândească cum să recreeze circumstanţe care mai pot exista numai în imaginaţia noastră.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Citeşte şi: Cercetătorii germani sunt cu un pas mai aproape de a afla modul în care a apărut viaţa pe Terra
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe