- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (04.11.2010, 17:53)
- Florin Badescu , Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pelerina invizibilităţii, science-fiction devenit realitate
Cercetătorii scoţieni au anunţat joi că au fabricat un material flexibil, capabil să reflecte lumina percepută de ochiul uman, considerând că realizarea lor reprezintă primul pas către confecţionarea unei "pelerine a invizibilităţii", devenită celebră graţie filmelor din seria "Harry Potter".
Urmărește
104 afișări
Pelerina invizibilităţii, science-fiction devenit realitate
Studiul cercetătorilor scoţieni a fost publicat în revista New Journal of Physics, informează bbc.co.uk.
Pentru ca un obiect să devină invizibil, el nu trebuie să absoarbă lumina, iar aceasta trebuie să "curgă" şi să se reflecte în jurul lui, aşa cum oglinda unei ape curgătoare se reformează după ce a întâlnit o piatră în calea ei.
Lumina are tendinţa naturală de a se deplasa în linie dreaptă. Pentru ca undele luminoase să îşi continue drumul, fără perturbaţii, în jurul acestui obiect - ascuns privirii, din toate unghiurile - este nevoie de o serie de materiale ce nu au fost încă fabricate, denumite "metamateriale".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Aceste materiale capabile să respingă lumina există deja, însă ele funcţionează doar în cazul unor lungimi de undă mult mai mari decât spectrul vizibil (unde radar sau infraroşii). Pentru spectrul perceput de ochiul uman, provocarea este şi mai mare: lungimea lui de undă fiind mult mai scurtă, acesta devine "invizibil" doar cu ajutorul unor metamateriale a căror structură este, la rândul ei, mult mai mică.
Prototipuri capabile să răspundă cu succes acestei provocări au fost deja concepute, însă doar pentru suprafeţele plane şi dure, ce nu pot fi utilizate, de exemplu, în domeniul confecţionării de articole vestimentare.
Cercetătorii scoţieni de la Universitatea St. Andrews, coordonaţi de Andrea di Falco, au fabricat un nou material cu ajutorul unui polimer existent în comerţ şi al unui suport din siliciu.
Rezultatul este "Metaflex", un material suficient de suplu, iar această membrană este capabilă să interacţioneze cu lumina ce are o lungime de undă de 620 de nanometri.
Lumina vizibilă pentru ochiul uman are o lungime de undă cuprinsă între 400 de nanometri (violet şi indigo) şi 700 de nanometri (roşu închis).
Lungimea de undă de 620 de nanometri corespunde unei nuanţe aflate la limita dintre portocaliu şi roşu, ceea ce înseamnă că un obiect pictat uniform în această nuanţă va scăpa complet vederii ochiului uman.
Dacă specialiştii vor obţine în viitor alte metamateriale capabile să acţioneze asupra luminii, în cazul altor culori din spectrul vizibil, ei vor putea să confecţioneze celebra "pelerină a invizibilităţii", suprapunând acele membrane diferite.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe