- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (06.08.2008, 13:41)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Percloratul nu exclude existenţa unor forme de viaţă pe Marte
Posibila prezenţă a percloratului, o substanţă corozivă, în eşantioanele de sol marţian analizate de instrumentele de pe sonda Phoenix, nu exclude existenţa unei forme de viaţă pe planeta roşie, a explicat principalul coordonator al misiunii.
Urmărește
43 afișări
Percloratul nu exclude existenţa unor forme de viaţă pe Marte (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"În condiţii normale, percloratul nu distruge materiile organice" de pe Terra, a declarat Peter Smith, de la Universitatea din Arizona, responsabil ştiinţific al Phoenix, în timpul unei conferinţe de presă telefonice.
"În sine, percloratul nu este nici bun, nici dăunător pentru formele de viaţă", a adăugat acesta, subliniind că anumite specii de microbi trăiesc din energia furnizată de acest oxidant foarte solubil în apă.
NASA a dezvăluit prezenţa percloratului, care se găseşte în stare naturală în zonele foarte aride de pe Terra, într-un comunicat publicat, luni, pe internet.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
Analizele iniţiale ale eşantioanelor de sol marţian efectuate cu ajutorul instrumentului MECA (Miscroscopy, Electroscopy and Conductivity Analyzer) de pe Phoenix nu au indicat prezenţa acestei substanţe.
"Analizele iniţiale ale MECA ne-au făcut să ne gândim că solul marţian era foarte asemănător celui de pe Terra, dar analizele făcute ulterior au relevat aspecte chimice ale solului de pe Marte diferite de cele ale solului planetei noastre", au spus cercetătorii care participă la această misiune.
Însă, marţi, aceştia au insistat asupra faptului că percloratul descoperit în solul marţian, care trebuie confirmat definitiv printr-o serie de alte analize, nu compromite cu nimic caracterul locuibil al planetei roşii.
În timpul unei conferinţe care a avut loc în iunie, cercetătorii au spus că este posibil să se cultive sparanghel pe solul marţian.
La sfârşitul lui iulie, cercetătorii au confirmat faptul că gheaţa arctică de pe Marte este formată din apă.
Phoenix, ajunsă pe 25 mai în zona arctică, neexplorată până în prezent, a planetei Marte, este cea mai recentă sondă trimisă de NASA pentru a descoperi dacă apa, element crucial pentru viaţă, a existat vreodată în formă lichidă pe planeta roşie. Cercetătorii vor să înţeleagă istoria gheţii de pe Marte, încercând să afle dacă aceasta s-a topit la un moment dat, dând naştere unui mediu lichid care a modificat solul, schimbând compoziţia chimică a acestuia. Astfel s-ar putea afla dacă pe Marte ar fi putut exista în trecut forme de viaţă.
Potrivit lui Peter Smith, două analize precedente au demonstrat prezenţa în solul marţian a unor nutrienţi, precum "sodiu, potasiu, magneziu, cloruri, toate găsindu-se şi în organismul uman şi care sunt importante pentru dezvoltarea vieţii". "Totuşi, nu avem încă dovezi ale existenţei materiilor organice", care ar stabili formal prezenţa vieţii pe Marte, a subliniat Smith.
Săptămâna trecută, NASA a anunţat că, pentru că sonda Phoenix a descoperit apă în stare lichidă pe Marte, misiunea va fi prelungită până cel mai devreme la sfârşitul lunii septembrie.
Citește pe alephnews.ro: Liderul de facto din Siria a afirmat că țara este epuizată și nu reprezintă o amenințare pentru vecini sau pentru Occident. Ahmed al-Sharaa vrea ridicarea sancțiunilor internaționale
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate