- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (20.02.2013, 14:45)
- Paula Rusanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PERICOLUL de zi cu zi: Chimicalele din casă, mâncare şi maşină pot cauza o serie de boli grave
Substanţe chimice care se găsesc în orice casă sau în produsele pe care oamenii le folosesc zi de zi pot duce la apariţia unor boli precum cancerul, astmul sau infertilitatea, potrivit unui studiu publicat, marţi, de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Urmărește
1952 afișări
PERICOLUL de zi cu zi: Chimicalele din casă, mâncare şi maşină pot cauza o serie de boli grave (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)
Potrivit studiului, chimicalele care afectează sistemul endocrin - şi care se pot găsi jucării, parchetul din PVC, maşini, produse cosmetice şi de îngrijire personală sau cărţi de credit - reprezintă o reală ameninţare la adresa sănătăţii, scrie Daily Mail.
Ele se pot găsi, de asemenea, în produse industriale, precum aparatele electronice şi pesticidele.
Cercetătorii consideră că există o legătură între expunerea la chimicalele denumite ftalaţi şi infertilitate, precum şi creşterea numărului de boli la copii, printre care şi leucemia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
O altă substanţă chimică analizată este bisfenol A, care se găseşte în multe dintre produsele folosite zi de zi, cum ar fi ochelarii de soare sau conservele. În 2010, ţările UE au hotărât să interzică, din primăvara lui 2011, producţia, iar ulterior comercializarea, în Europa, a biberoanelor din plastic care conţin bisfenol A (BPA), un compus chimic controversat, utilizat în fabricarea plasticului de uz alimentar.
Se crede, de asemenea, că substanţele chimice sintetice pot afecta hormonii naturali care sunt cheia creşterii şi dezvoltării oamenilor şi a stării de sănătate.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) susţine că există "dovezi clare" că la animale aceste substanţe pot afecta hormonii tiroidieni, ceea ce poate conduce la leziuni ale creierului, reducerea IQ-ului, deficit de atenţie, hiperactivitate şi autism.
Au fost găsite asocieri între expunerea la aceste chimicale şi boli precum cancerul mamar, cancerul de prostată şi tiroidian, creşterea greutăţii feţilor şi copiilor.
Faţă de acum zece ani, când OMS a efectuat prima investigaţie pe această temă, în prezent se recunoaşte că "înmulţirea tulburărilor şi bolilor endocrine nu poate fi asociată exclusiv cu procese genetice", a explicat directorul OMS pentru sănătate publică şi mediu, Maria Neira, prezentând acest studiu la Geneva.
Chimicalele dăunătoare pentru sistemul endocrin pot intra în ambient prin deşeurile industriale şi urbane, acumularea de chimicale utilizate în agricultură.
Printre acţiunile pe care le propune OMS figurează îmbunătăţirea capacităţii de a analiza impactul mai multor chimicale asupra sistemului endocrin, o mai bună determinare a căilor de expunere şi promovarea transparenţei pentru ca industriile să declare cu exactitate substanţele pe care le conţin produsele lor.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe