- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (21.10.2022, 11:02)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Perna muzicală reduce stresul şi durerea pacienţilor din spital, care au urgenţe medicale - studiu
- Oamenii care aşteaptă în spital pentru o intervenţie chirurgicală urgentă se simt mai calmi şi resimt mai puţină durere dacă li se oferă o pernă muzicală, sugerează o nouă cercetare.
- Cercetătorii sugerează că ascultarea de muzică le-a permis pacienţilor să ia o pauză din mediul spitalicesc.
Urmărește
311 afișări
Sursa foto: Twitter
Potrivit studiului de mici dimensiuni, a existat o asociere semnificativă între ascultarea de muzică şi faptul că pacienţii au raportat o reducere a durerii şi o mai bună relaxare şi bunăstare.
Paisprezece bărbaţi şi 16 femei care aşteptau o intervenţie chirurgicală urgentă la un spital danez au fost invitaţi să ia parte la studiu. Cu vârste cuprinse între 18 şi 93 de ani, aceştia aşteptau o intervenţie chirurgicală pentru urgenţe de sănătate, cum ar fi apendicită, obstrucţie intestinală, abces sau inflamaţie a vezicii biliare.
Lisa Antonsen, asistentă medicală în cadrul Departamentului de medicină de urgenţă al Spitalului Universitar din Odense, le-a oferit o pernă muzicală timp de 30 de minute în timpul aşteptării.
Perna conţinea un difuzor la care era conectat un MP3 player. Playerul MP3 avea un program de muzică special compus.
Pacienţii au fost rugaţi să îşi evalueze durerea, relaxarea şi starea de bine de la 1 la 10 înainte şi după ce au folosit perna. După ce au ascultat muzica, 15 pacienţi au fost intervievaţi în legătură cu experienţa lor.
„Pacienţii au descris atât bunăstarea fizică, cât şi cea mentală în timp ce ascultau muzică”, potrivit Lisa Antonsen, Spitalul Universitar din Odense.
Prezentându-şi cercetarea la Congresul European de Medicină de Urgenţă, Antonsen a declarat: „Am constatat că, în timp ce foloseau perna muzicală, pacienţii au înregistrat o scădere a durerii de la un scor mediu de 4,8 la 3,7. Relaxarea lor s-a îmbunătăţit de la un scor mediu de 4,6 la 7,6, iar sentimentul lor de bunăstare generală a crescut de la un scor mediu de 4,3 la 6,6. Rezultatele statistice au demonstrat o asociere pozitivă între muzică şi durerea, relaxarea şi starea de bine generală autodeclarate de pacienţii aflaţi în faza preoperatorie acută. Pacienţii au descris atât bunăstarea fizică, cât şi cea mentală în timp ce ascultau muzică. S-au simţit relaxaţi şi s-au trezit gândindu-se la altceva decât la durere şi la grijile legate de operaţie. Astfel, sesiunea de muzică a oferit o pauză din mediul spitalicesc acut”.
„Muzica îi ajută pe oameni să se relaxeze în cele mai bune momente. Acum, acest studiu sugerează că poate face acelaşi lucru şi în perioadele stresante”, a declarat profesorul Youri Yordanov, de la Spitalul St. Antoine.
O femeie în vârstă de 65 de ani le-a spus cercetătorilor: „M-a făcut să mă relaxez şi, pentru o clipă, nu m-am mai gândit că mă aflu aici, la spital. Am ajuns să mă gândesc doar la faptul că eram afară, în natură, ascultând cântecul păsărilor. Pentru un moment, s-a întâmplat altceva".
Antonsen a sugerat că, pentru ca muzica să fie cât mai eficientă, pacienţii trebuie să o asculte fără a fi deranjaţi şi, prin urmare, trebuie să se acorde atenţie structurii organizaţionale actuale a departamentelor de urgenţă pentru a implementa cu succes intervenţiile muzicale.
Perna muzicală continuă să fie folosită în departamentul de urgenţă al llui Antonsen şi speră să o facă permanentă.
Profesorul Youri Yordanov, de la departamentul de urgenţă al Spitalului St. Antoine din Franţa, este preşedintele comitetului de rezumate EUSEM 2022 şi nu a fost implicat în cercetare.
El a declarat: „Iniţiative precum aceasta, care par să contribuie la reducerea anxietăţii pacienţilor şi, de asemenea, a durerii pe care o resimt, sunt binevenite”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Citește pe alephnews.ro: ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:36
-
astăzi, 20:35