Persoanele care arată mai tinere decât sunt în realitate trăiesc mai mult

Persoanele cu trăsături tinereşti trăiesc în general mai mult timp decât persoanele care arată mai bătrâne decât vârsta lor reală, potrivit unui studiu publicat recent în British Medical Journal, informează bbc.co.uk.

Urmărește
1081 afișări
Imaginea articolului Persoanele care arată mai tinere decât sunt în realitate trăiesc mai mult

Persoanele care arată mai tinere decât sunt în realitate trăiesc mai mult (Imagine: Claudia Veja/Mediafax Foto)

Cercetătorii danezi de la University of Southern Denmark, coordonaţi de Kaare Christensen, consideră că simpla înfăţişare a unei persoane reprezintă un parametru credibil care poate să prezică speranţa de viaţă a acelei persoane, după ce au studiat 387 de perechi de gemeni.

Oamenii de ştiinţă le-au cerut infirmierelor, medicilor şi voluntarilor să ghicească vârsta gemenilor privind fotografiile cu feţele acestora.

Voluntarii care arătau mai tineri au trăit mai mult decât fraţii lor care arătau mai bătrâni decât vârsta lor reală.

Cercetătorii au găsit şi o posibilă explicaţie biologică pentru aceste rezultate. Anumite zone din structura ADN-ului, denumite telomeri, care indică abilitatea celulei de a se replica, sunt şi ele asociate cu felul în care arată o persoană.

Vârsta percepută, folosită pe scară largă de medicii specialişti ca un factor general care indică sănătatea unui pacient, este un biomarcator robust al procesului de îmbătrânire, ce poate prezice speranţa de viaţă a persoanelor de peste 70 de ani.

Un telomer cu o lungime mai scurtă înseamnă un proces mai rapid de îmbătrânire şi este asociat cu numeroase maladii.

În acest studiu, voluntarii care arătau mai tineri decât vârsta reală aveau telomeri mai lungi în structura propriului ADN.

Toţi gemenii participanţi la acest studiu aveau 70, 80 sau 90 de ani în momentul în care au fost realizate fotografiile.

În opinia cercetătorilor danezi, după şapte ani de monitorizare, cu cât era mai mare diferenţa dintre vârstele percepute între gemeni, cu atât era mai mare riscul ca fratele care arăta mai bătrân să moară primul.

Vârsta, sexul şi pregătirea profesională a evaluatorilor nu a influenţat niciunul dintre rezultatele obţinute.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici