Persoanele care se rătăcesc merg cu adevărat în cerc

Persoanele care se rătăcesc, în timp ce se află pe un teren necunoscut, merg cu adevărat în cerc, pentru că nu mai au puncte de reper, potrivit unui studiu al cercetătorilor germani, publicat recent în revista Current Biology.

Urmărește
62 afișări
Imaginea articolului Persoanele care se rătăcesc merg cu adevărat în cerc

Persoanele care se rătăcesc merg cu adevărat în cerc (Imagine: Petre Bitoiu/Mediafax Foto)

Oamenii de ştiinţă de la Max Planck Institute for Biological Cybernetics din Turbingen, Germania, au prezentat primele dovezi ale faptului că persoanele care se rătăcesc ajung să meargă, în cele din urmă, în cerc, atunci când se află pe un teren necunoscut.

Cercetătorii au examinat traiectoriile persoanelor care s-au plimbat timp de mai multe ore în deşertul Sahara, în Tunisia, şi în pădurea Bienwald din Germania.

Cercetătorii Jan Souman şi Marc Ernst, autorii acestui studiu, au folosit un GPS (Global Positioning System) pentru monitorizarea direcţiilor în care au mers voluntarii.

Rezultatele arată că voluntarii au putut să meargă în linie dreaptă doar atunci când Soarele sau Luna erau vizibile. Imediat ce Soarele dispărea în spatele norilor, voluntarii începeau să meargă în cerc, fără să realizeze această schimbare de direcţie.

Jan Souman a crezut că una dintre posibilele explicaţii ale mersului în cerc este că faptul că cei mai mulţi dintre oameni au un picior mai lung sau mai puternic decât celălalt, iar acest detaliu conduce la o deviere constantă a direcţiei de mers.

Pentru a testa această teorie, cercetătorii le-au cerut voluntarilor să meargă în linie dreaptă, fiind legaţi la ochi. "Cei mai mulţi dintre participanţii la acest studiu au mers în cerc, uneori în cercuri cu rază extrem de mică", a declarat Jan Souman.

Aceste cercuri au fost făcute rareori într-o anumită direcţie, aceeaşi persoană mişcându-se uneori spre stânga, alteori spre dreapta.

"Din acest motiv, considerăm că mersul în cerc nu este o consecinţă a diferenţelor de lungime sau de forţă dintre cele două picioare, ci mai degrabă a unei nesiguranţe tot mai mari în ceea ce priveşte linia dreaptă. Micile erori de percepţie îi fac pe oameni să se îndepărteze de la linia dreaptă", a explicat acelaşi cercetător.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici