Persoanele care vor să renunţe la fumat nu trebuie să evite să se gândească la ţigări

Persoanele care vor să renunţe la fumat nu ar trebui să evite să se gândească la ţigări, deoarece suprimarea acestor gânduri are efect doar pe termen scurt, iar pe termen lung provoacă o creştere şi mai mare a nevoii de a fuma, informează dailymail.co.uk.

Urmărește
60 afișări
Imaginea articolului Persoanele care vor să renunţe la fumat nu trebuie să evite să se gândească la ţigări

Persoanele care vor să renunţe la fumat nu trebuie să evite să se gândească la ţigări (Imagine: Viorel Dudau/Mediafax Foto)

Cercetătorii de la University of London (Marea Britanie) au descoperit că blocarea acestor gânduri conduce la diminuarea nevoii de a fuma doar într-o primă fază, provocând ulterior o creştere şi mai mare a acestei nevoi.

Medicul James Erskine, unul dintre autorii studiului, consideră că această descoperire are implicaţii majore pentru persoanele care încearcă să renunţe şi la alte obiceiuri considerate "dăunătoare", precum supraalimentaţia, consumul excesiv de alcool, dependenţa de sex şi alte comportamente de acest tip.

James Erskine a dorit să afle dacă fumătorii experimentează "un recul comportamental" - fenomenul caracterizat prin blocarea gândurilor despre un anumit lucru care cauzează ulterior o intensificare a comportamentului respectiv.

Studiile anterioare efectuate în domeniul tulburărilor de alimentaţie au relevat faptul că persoanele care încercau să nu se mai gândească la ciocolată ajungeau în cele din urmă să consume mai multă ciocolată decât persoanele care se gândeau în mod deliberat la acest produs alimentar. Însă studiile anterioare au analizat reculul comportamental doar pe o perioadă scurtă de timp, de ordinul minutelor.

Pentru noul studiu, cei 85 de voluntari, care fumau cel puţin 10 ţigări pe zi, au fost împărţiţi în trei grupuri, iar numărul de ţigări pe care aceştia le-au fumat a fost atent monitorizat de-a lungul a trei săptămâni.

Toate cele trei grupuri au fost rugate să se comporte normal în prima şi în a treia săptămână. În a doua săptămână, primul grup, din care făceau parte 30 de voluntari, a fost rugat să nu se mai gândească la ţigări, iar al doilea grup, format din 29 de voluntari, a fost rugat să se gândească în mod deliberat la fumat şi la ţigări. Al treilea grup, considerat grupul de control, alcătuit din 26 de voluntari, a fost rugat să nu schimbe nimic în comportamentul zilnic.

Cercetătorii britanici au descoperit la finalul studiului că voluntarii din "grupul de supresie" au fumat de trei ori mai puţine ţigări în a doua săptămână, comparativ cu prima săptămână, şi de trei ori mai multe ţigări în a treia săptămână, comparativ cu prima săptămână.

Numărul de ţigarete fumate în fiecare zi de voluntarii din celelalte două grupuri a rămas constant.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici