- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (05.11.2022, 10:21)
- Mihaela Ionita
Persoanele cu depresie au o capacitate redusă de eliberare a serotoninei în creier - studiu
- Oamenii de ştiinţă susţin că au găsit prima dovadă directă că persoanele cu depresie au o capacitate redusă de eliberare a serotoninei în creier.
- Descoperirile confirmă ideea că un răspuns scăzut al serotoninei ar putea juca un rol important în depresie.
Urmărește
3602 afișări
Persoanele cu depresie au o capacitate redusă de eliberare a serotoninei în creier - studiu
Rezultatele unui studiu de imagistică cerebrală relansează dezbaterea din cadrul psihiatriei cu privire la aşa-numita ipoteză serotoninică a depresiei şi contestă concluziile unei analize influente publicate în iulie, care nu a găsit "nicio dovadă clară" că nivelurile scăzute de serotonină sunt responsabile.
Cea mai recentă lucrare, condusă de oamenii de ştiinţă de la Imperial College London, a sugerat că persoanele cu depresie au un răspuns scăzut la serotonină, potrivit The Guardian.
„Aceasta este prima dovadă directă a faptului că eliberarea de serotonină este diminuată în creierul persoanelor cu depresie", a declarat profesorul Oliver Howes, psihiatru consultant la Imperial College şi King's College din Londra, şi coautor al lucrării. „Oamenii dezbat această chestiune de 60 de ani, dar totul s-a bazat pe măsuri indirecte. Aşadar, acesta este un pas foarte important".
Ipoteza serotoninei a apărut din dovezile obţinute din creiere postmortem şi din probe de sânge care sugerau că un deficit de serotonină ar putea fi implicat în depresie. Teoria oferă un mecanism biologic plauzibil pentru modul în care principala clasă de medicamente antidepresive, inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI), sunt eficienţi şi este motivul pentru care substanţa chimică din creier este uneori denumită "hormonul fericirii".
Cu toate acestea, nu există încă dovezi concludente că anomaliile serotoninei reprezintă cauza care stă la baza depresiei, iar rezolvarea acestei chestiuni este considerată crucială pentru a oferi tratamente mai bune. Cea mai recentă lucrare vine să întărească ideea că serotonina joacă un rol şi prezintă o nouă tehnică de imagistică cerebrală care ar putea deschide calea către o mai bună înţelegere a motivelor pentru care medicamentele SSRI nu reuşesc să ajute între 10% şi 30% dintre pacienţi.
„Este cel mai apropiat lucru pe care cineva a reuşit să îl obţină până acum", a declarat Howes. „Este greu să măsori aceşti transmiţători în creierul unor oameni vii. Nu putem să punem o pipetă acolo şi să luăm o mostră. Aceasta este cea mai apropiată măsură la care vom ajunge".
Desfăşurarea studiului
La studiu au participat şaptesprezece pacienţi cu tulburare depresivă majoră sau depresie legată de boala Parkinson şi 20 de voluntari sănătoşi. Participanţilor li s-a efectuat o scanare PET care utilizează un trasor radioactiv pentru a dezvălui cât de multă serotonină se leagă de anumiţi receptori din creier. Apoi li s-a administrat o doză de amfetamină, care stimulează eliberarea de serotonină, şi au fost scanaţi din nou. Cercetătorii au constatat că la pacienţii depresivi s-a observat un răspuns redus al serotoninei.
Prof. Catherine Harmer, de la Universitatea din Oxford, care nu a fost implicată în această lucrare, a descris-o ca fiind o descoperire importantă. „Este cu adevărat demn de remarcat faptul că au găsit dovezi pentru o eliberare mai mică de serotonină", a spus ea. Harmer a spus că puţini din domeniu ar susţine acum că toate depresiile sunt rezultatul unei serotonine scăzute, dar că descoperirile sunt "foarte în concordanţă cu ideea că serotonina poate juca un rol important".
Joanna Moncrieff, profesor de psihiatrie la University College London, care a condus analiza care a concluzionat că nu există dovezi că dezechilibrele chimice din creier cauzează depresia, a declarat că ultima lucrare nu o va determina să îşi revizuiască acest punct de vedere. Ea a indicat ca neajunsuri dimensiunea studiului şi faptul că acesta a măsurat încă un indicator pentru serotonină. „Acest studiu nu oferă dovezi convingătoare că o anomalie a serotoninei este cauza sau mecanismul care stă la baza depresiei, sau una dintre cauze sau mecanisme", a spus ea.
Howes a declarat că rezultatele ar trebui să fie reproduse şi apoi ar fi necesare studii suplimentare pentru a determina dacă orice diferenţe de serotonină cauzează depresia sau apar din această afecţiune. „Este important, deoarece, deşi tratamentele actuale ajută o mulţime de oameni, ele nu funcţionează pentru toată lumea", a spus el. „Pentru un număr mare de oameni, primul tratament nu funcţionează, iar unii oameni nu pot găsi niciun tratament care să îi ajute".
Citește pe alephnews.ro: Un marinar român a fost eliberat de rebelii Houthi. Cum evoluează situația din Orientul Mijlociu
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Yuval Raphael a fost aleasă să reprezinte Israelul la Eurovision 2025. Artista a supraviețuit atacului Hamas din 7 octombrie 2023
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe