Persoanele din zonele defavorizate ar putea avea acces mai uşor la asistenţă medicală

Proiectul de ordin care prevede ca asistenţa medicală să se acorde şi prin intermediul cabinetelor medicale mobile a fost dezbătut, joi, la Bucureşti, acesta fiind destinat oamenilor din zonele defavorizate, care nu au acces la spitale.

Urmărește
263 afișări
Imaginea articolului Persoanele din zonele defavorizate ar putea avea acces mai uşor la asistenţă medicală

Persoanele din zonele defavorizate ar putea avea acces mai uşor la asistenţă medicală

„Reglementarea acestor cabinete mobile face parte dintr-un plan pe care îl avem la nivelul Ministerului Sănătăţii de a promova anumite aspecte, prin campanii „door to door" (din uşă în uşă - n.r.). Aşa cum bine ştiţi, cei din zonele defavorizate au acces mai puţin la media, la online, nici nu mai vorbesc, astfel încât să putem conştientiza şi să putem face necesitatea accesării unor servicii medicale. (...) Oamenii înţeleg altfel dacă li se spune direct", a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

Prezent la dezbatere, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Rodica Nassar, a susţinut că prin acest ordin se va respecta Legea Sănătăţii, care prevede ca asistenţa medicală să se acorde în unităţi mobile, normele fiind conform legii stabilite prin ordin de ministru.

„Rolul lor, pe lângă asistenţa medicală pe care o pot acorda cu sprijinul medicilor voluntari care se implică în acest tip de proiect este să facă şi educaţie. Vorbim aici despre cabinetele stomatologice mobile, care au un rol foarte mare în prevenirea bolilor şi mă refer la igiena orală, dar şi în educaţie. Lipsa educaţiei duce la afecţiuni grave. Se vor face caravane pentru screeningul cancerului de sân. Vor fi mai multe programe care vor fi implementate şi care vor folosi acest tip de asistenţă medicală”, a declarat Rodica Nassar.

Reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale susţin că aprobarea Normelor metodologice privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea cabinetelor şi unităţilor medicale mobile le va permite să ajute aproape 50% din populaţia României din zonele rurale.

„Acest act ajută ca diverse specializări să poată ajunge în zonele rurale. Oamenii de la sat să poată avea acces la servicii de sănătate. Până acum acordam doar servicii de profilaxie, iar de acum încolo putem acorda tratamente. Tratamentele mai puţin complexe vor putea fi făcute în cabinetul medical, care este exact un cabinet stomatologic doar că pe roţi", a spus Alina Ţiplea, reprezentant al Asociaţiei Merci Charity.

Proiectul prevede ca unităţile mobile să fie dotate cu rampă de acces pentru persoanele cu nevoi speciale. Acestea vor avea în componenţă o sală de tratament, instrumente, chiuvetă cu apă rece şi caldă, sală de depozitare şi un spaţiu destinat recoltărilor de probe.

Medicii care se vor implica în proiect o vor face voluntar, însă secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Rodica Nassar, susţine că ulterior aceştia ar putea fi plătiţi din bugetul Ministerului sau din fonduri externe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici