Persoanele în vârstă de peste 60 de ani dorm mai bine

Persoanele în vârstă de peste 60 de ani dorm mai bine în comparaţie cu persoanele mai tinere, contrar opiniei generale, afirmă autorii unui studiu realizat în Statele Unite, ale cărui rezultate au fost publicate în revista Sleep.

Urmărește
380 afișări
Imaginea articolului Persoanele în vârstă de peste 60 de ani dorm mai bine

Persoanele în vârstă de peste 60 de ani dorm mai bine (Imagine: Shutterstock)

Potrivit autorilor acestui studiu, realizat sub forma unui sondaj prin telefon pe 155.000 de adulţi americani, persoanele octogenare s-au plâns cel mai puţin de existenţa unor tulburări asociate somnului.

Dificultatea de a adormi pare să crească la persoanele cu vârstele cuprinse în intervalul 40-59 de ani, în special în cazul femeilor. Frecvenţa acestei probleme scade după împlinirea vârstei de 60 de ani.

"Aceste rezultate contrazic ceea ce se crede cel mai adesea", a subliniat medicul Michael Grandner, cercetător la Centrul pentru studiul somnului şi neurobiologie circadiană de la Universitatea Pennsylvania, principalul autor al studiului.

"Aceste rezultate ne fac să ne revizuim cunoştinţele pe care le aveam despre somnul persoanelor în vârstă - femei sau bărbaţi", a adăugat acelaşi cercetător.

Medicul american a citat mai multe studii epidemiologice anterioare, care indicau faptul că plângerile asociate cu lipsa somnului şi dificultatea de a adormi sunt mai frecvente la bărbaţii şi femeile care au vârste avansate.

Un studiu de referinţă realizat în Japonia în anul 2000, care a ajuns la concluzia că insomnia prevalează la persoanele în vârstă, în timp ce tinerii adulţi se confruntă tot mai des cu o nevoia de a dormi mai mult, a fost şi el citat de medicul Grandner în studiul său.

Medicul american a avansat mai multe explicaţii posibile ale faptului că, odată cu înaintarea în vârstă, calitatea somnului se ameliorează.

Starea generală de sănătate este strâns legată de calitatea somnului, afirmă specialistul american. Indivizii cu o sănătate fragilă sunt cei care au cele mai puţine şanse de a ajunge la o vârstă înaintată.

În plus, adulţii cei mai tineri se confruntă cu situaţii stresante - studii universitare, probleme profesionale, apariţia copiilor, apariţia menopauzei la femei -, care reprezintă factori ce pot să perturbe somnul, afirmă Michael Gardner.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici