- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (01.08.2010, 13:28)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Persoanele paralizate, ajutate de un nou aparat controlat cu ajutorul respiraţiei
Persoanele care au suferit un handicap motor grav ar putea în curând să scrie, să piloteze un scaun cu rotile automatizat şi să navigheze pe internet, graţie unui dispozitiv revoluţionar care este controlat cu ajutorul respiraţiei, potrivit unui studiu publicat luni în SUA.
Urmărește
202 afișări
Persoanele paralizate, ajutate de un nou aparat controlat cu ajutorul respiraţiei (Imagine: www.pnas.org)
Dispozitivul funcţionează graţie presiunii exercitate de respiraţia de la nivelul nasului, care face apel la vălul palatin, au explicat autorii acestui studiu, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Vălul palatin este controlat de nervii cranieni, care rămân "bine conservaţi chiar şi după o traumă gravă", a declarat Noam Sobel, profesor de neurobiologie la Institutul Weizmann din Rehovot (Israel), unul dintre principalii autori ai studiului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
"Este motivul pentru care clipitul din ochi poate fi folosit pentru a comunica şi de persoanele rănite grav: şi el este controlat de nervii cranieni", a explicat acelaşi cercetător.
Noam Sobel a colaborat cu colegii săi de la Institutul Weizmann şi cu cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv pentru a pune la punct un dispozitiv capabil să transforme respiraţia controlată în semnale electrice.
Aparatul, constând într-un mic tub instalat în faţa nărilor şi conectat la un senzor ce măsoară presiunea, seamănă cu micile canule folosite în spitale pentru a administra oxigen pacienţilor. Persoanele sănătoase care l-au testat au putut în scurt timp să se joace pe computer şi să scrie diverse texte folosindu-se doar de intensitatea respiraţiei.
Încurajaţi de aceste rezultate, oamenii de ştiinţă au decis să testeze aparatul pe pacienţi tetraplegici sau care sufereau de "locked-in syndrome" (persoane paralizate dar ale căror facultăţi mintale au rămas intacte). O pacientă suferind de locked-in syndrome, în urma unui atac cerebral survenit cu şapte luni în urmă şi care a avut nevoie de terapie pentru a reînvăţa să respire pe nas, a putut să stăpânească acest aparat după trei săptămâni şi a reuşit apoi să scrie cu ajutorul lui.
"Ea a început imediat să scrie cu ajutorul aparatului, mai întâi răspunzând unor întrebări, iar apoi, după câteva zile, a început, din proprie iniţiativă, prima ei conversaţie importantă de după atacul cerebral, transmiţând familiei sale un mesaj profund şi emoţionant", au relatat autorii studiului.
Pe de altă parte, o femeie tetraplegică suferind de o formă severă de scleroză în plăci a putut astfel să scrie pentru prima oară după o pauză de 10 ani, a învăţat să mişte cursorul pe ecranul unui computer cu ajutorul respiraţiei şi foloseşte de atunci noul dispozitiv pentru a trimite e-mail-uri.
"Acest aparat ne-a permis să comunicăm cu persoane suferind de handicapuri grave şi chiar cu persoane care nu mai puteau să clipească. Avem o pacientă care nu mai putea deloc să clipească şi care ne trimite e-mail-uri cu ajutorul respiraţiei. E emoţionant", a declarat Noam Sobel.
Oamenii de ştiinţă israelieni, încurajaţi de aceste rezultate, au adaptat noul dispozitiv pentru ca acesta să fie utilizat pentru a pilota un scaun cu rotile automatizat.
"Un tetraplegic a putut să folosească dispozitivul de controlare a respiraţiei pentru a pilota un scaun cu rotile electric, cu mare precizie, şi acest lucru a fost posibil după un antrenament de doar 15 minute", au relatat autorii studiului.
Noul dispozitiv se află încă într-un stadiu de dezvoltare, iar Institutul Weizmann a depus deja documentele pentru obţinerea unui brevet. Dacă se va ajunge la producţia de serie, dispozitivul va avea un preţ cuprins între 10 şi 20 de dolari.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe