Persoanele seropozitive, de trei ori mai expuse riscului de a suferi un accident cerebral

Persoanele infectate cu virusul imunodeficienţei umane dobândite (HIV), care cauzează maladia SIDA, sunt de trei ori mai expuse riscului de a suferi un accident cerebral, comparativ cu persoanele seronegative, potrivit unui studiu recent.

Urmărește
51 afișări
Imaginea articolului Persoanele seropozitive, de trei ori mai expuse riscului de a suferi un accident cerebral

Persoanele seropozitive, de trei ori mai expuse riscului de a suferi un accident cerebral (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această diferenţă netă este cu atât mai notabilă cu cât accidentele vasculare cerebrale (AVC) se produc în mod normal destul de rar în cazul pacienţilor infectaţi cu HIV, au declarat autorii acestui studiu, care avansează ipoteza unor efecte secundare ale medicamentelor antiretrovirale.

În timp ce numărul de spitalizări cauzate de AVC a scăzut în ultimii ani în Statele Unite, în cadrul populaţiei generale, frecvenţa acestor accidente a crescut puternic în rândul pacienţilor seropozitivi, a explicat medicul Bruce Ovbiagele, profesor de neurologie la Universitatea California din San Diego, unul dintre autorii studiului, publicat în revista medicală Neurology.

Cercetătorii americani au analizat statisticile pe plan naţional referitoare la toţi pacienţii internaţi şi diagnosticaţi cu AVC în perioada 1997 - 2006.

Ei au descoperit astfel că numărul de cazuri de AVC a scăzut cu 7% în cadrul populaţiei generale în perioada citată, dar a crescut cu 67% în rândul pacienţilor seropozitivi.

Cele mai multe dintre accidentele vasculare cerebrale suferite de pacienţi seropozitivi erau de natură ischemică, fiind cauzate de obstrucţia unui vas printr-un cheag sangvin, nu de o hemoragie.

Atacurile cerebrale ischemice sunt mult mai frecvente decât accidentele cerebrale hemoragice, au precizat autorii studiului.

Medicii americani au reliefat faptul că perioada în care a fost efectuat acest studiu a coincis cu apariţia şi folosirea pe scară tot mai largă a medicamentelor antiretrovirale, foarte eficiente pentru controlarea evoluţiei virusului HIV în organism şi care prelungesc astfel viaţa pacienţilor seropozitivi.

În opinia autorilor studiului, aceste statistici sugerează faptul că medicamentele antiretrovirale ar putea fi asociate cu apariţia unor complicaţii metabolice care cresc riscul de producere a accidentelor cerebrale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici