Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au monitorizat 6.000 de persoane timp de un an, perioadă în care voluntarii trebuiau să îşi facă regulat analize de sânge, iar specialiştii, prin studii de laborator, au stabilit dacă există o legătură între trecerea de la un anotimp la altul şi eficienţa unui tratament. Astfel, s-a constatat că organismul asimilează mai bine substanţele din medicamente în perioadele reci ale anului, când razele soarelui au o intensitate redusă, scrie Gândul.
Specialiştii au precizat că pe întreaga perioadă a monitorizării, subiecţii au luat aceeaşi doză de medicamente, se arată în studiul citat de jurnalul „Drug Metabolism and Disposition”.
„Deşi doza era aceeaşi, efectul terapeutic era diferit de la un sezon la altul. În perioada caldă, organismul, şi aşa afectat, avea nevoie de o doză mai crescută pentru a ţine boala sub control”, spune dr. Erik Eliasson, coordonatorul cercetării.
Studiul suedezilor este primul care analizează felul în care interacţionează soarele cu medicamentele.
Oamenii de ştiinţă au precizat că pe viitor vor analiza mai mult acest fenomen pentru a stabili cu exactitate dacă dozele medicamentelor trebuie să difere în funcţie de anotimp sau de zonele geografice.