- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (02.07.2009, 17:46)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Peste 33% din decesele bebeluşilor în prima lună de viaţă, cauzate de boli cardiace nedepistate
Aproape 5% din decesele în prima săptămână de viaţă şi până la 33% din cele care survin în prima lună după naştere sunt determinate de cardiopatii congenitale nedepistate sau netratate la timp, a declarat, joi, preşedintele Asociaţiei de Neonatologie din România, Silvia Stoicescu.
Urmărește
214 afișări
Peste 33% din decesele bebeluşilor în prima lună de viaţă, cauzate de boli cardiace nedepistate (Imagine: Adrian Stoicoviciu/Mediafax Foto)
În România se nasc anual între 1.000 şi 1.200 de copii cu malformaţii cardiace.
"La nivel internaţional, între 8 şi 10 la mie dintre nou-născuţi vin pe lume cu malformaţii congenitale cardiace. Incidenţa acestei maladii este comparabilă în România. Îngrijorător este însă numărul redus al celor care ajung să fie operaţi în timpul optim. Majoritatea copiilor pot duce o viaţă aproape normală după aceste intervenţii, atunci când sunt realizate la timp", potrivit specialiştilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
În 2008, conform datelor Institutului de Statistică Medicală, 1.848 de copii cu malformaţii cardiace au fost internaţi.
Aproximativ 900 dintre micuţii cu malformaţii necesită intervenţie chirurgicală în primul an de viaţă. În 2008 au fost realizate aproximativ 300 de intervenţii de acest fel, adică peste 50 la sută dintre copiii cu malformaţii nu sunt operaţi. În România există un singur centru cardiovascular specializat în efectuarea acestor intervenţii la copii, şi anume cel de la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş.
Malformaţiile cardiace congenitale reprezintă totalitatea anomaliilor structurale ale inimii prezente la naştere, fiind rezultatul unei alterări a dezvoltării embriologice cardiovasculare.
Inima fătului începe să bată la 20 de zile de la concepţie. Tot din acea perioadă, influenţa mai multor factori asupra dezvoltării cardiovasculare este hotărâtoare. Printre condiţiile care cresc riscul naşterii unui copil cu malformaţie cardiacă se numără: infecţii materne (rubeola în primul trimestru de sarcină, alte infecţii virale), medicaţia administrată mamei, consumul de alcool, boli ale mamei, precum diabet sau boli autoimune, cât şi factori toxici externi.
Malformaţiile cardiace la nou-născuţi au cea mai mare incidenţă faţă de alte tipuri de suferinţe. Fiind determinate de anomalii structurale, în cea mai mare parte a cazurilor, malformaţiile cardiace se pot trata numai prin intervenţii chirurgicale. Mare parte din malformaţii permit refacerea, iar copiii diagnosticaţi şi operaţi la timp pot avea o viaţă normală.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe