Potrivit acestui raport, intitulat "Politici şi acţiuni pentru prevenirea cancerului", 43% din cazurile de cancer de colon şi 42% din cazurile de cancer mamar ar putea fi evitate în ţările dezvoltate.
În general, "aproximativ o treime din cele mai frecvente tipuri de cancer ar putea fi evitate în ţările dezvoltate" şi "un sfert, în ţările în curs de dezvoltare".
Aceste cifre nu includ cazurile de cancer provocate de fumat, care reprezintă aproximativ o treime din totalul acestora.
Studiul a fost realizat de asociaţia franceză de caritate Fonds mondial de recherche sur le cancer şi de National Cancer Institute din Statele Unite, care au analizat incidenţa a 12 tipuri de cancer în patru state: Marea Britanie, Statele Unite, Brazilia şi China.
Aproximativ 50 de recomandări au fost formulate de 23 de experţi. Ele vizează, printre altele, interzicerea comercializării produselor prea dulci sau prea grase în apropierea şcolilor, diferenţierea în mass-media a reportajelor medicale de cele de actualitate, eliminarea spoturilor publicitare pentru alimentele sau băuturile nocive pentru copii, construirea pistelor pentru biciclişti şi a pasajelor pietonale etc.
Conform statisticilor oficiale, 12 milioane de noi cazuri de cancer au fost diagnosticate pe plan mondial în 2008. În acelaşi an, 7,6 milioane de persoane au murit din cauza unei forme de cancer.