Peste 800 de specii de animale şi plante au dispărut de pe Terra

Peste 800 de specii de animale şi plante au dispărut în ultimele cinci secole de pe Terra, iar în prezent, alte 17.000 de specii sunt în pericol de dispariţie, potrivit raportului International Union for Conservation of Nature (IUCN).

Urmărește
2608 afișări
Imaginea articolului Peste 800 de specii de animale şi plante au dispărut de pe Terra

Peste 800 de specii de animale şi plante au dispărut de pe Terra

O analiză detaliată a cifrelor din acest raport a relevat faptul că obiectivul comunităţii internaţionale de a încetini în 2010 ritmul de dispariţie a speciilor de pe Terra - un angajament internaţional semnat de majoritatea guvernelor lumii în anul 2002 - nu va putea fi realizat.

"Natura strigă: «Stop!». Ar fi bine să o ascultăm", a declarat Jean-Christophe Vié, director adjunct al programului pentru conservarea speciilor din cadrul IUCN.

În acest raport de sinteză, care este, de regulă, publicat o dată la patru ani, intitulat "Speciile sălbatice într-o lume în schimbare", IUCN analizează situaţia a 44.838 de specii ameninţate cu dispariţia, ce figurează pe lista neagră.

Acest raport arată "în mod clar că obiectivul 2010 nu va putea fi atins", referindu-se la angajamentul internaţional de încetinire a ritmului de distrugere a biodiversităţii.

Comisia Europeană a anunţat la Atena, la sfârşitul lunii aprilie, că acest obiectiv nu va putea fi îndeplinit nici la nivelul Uniunii Europene.

Pe plan global, cel puţin 16.928 de specii de animale şi plante sunt ameninţate cu dispariţia, a reamintit IUCN.

Această cifră este, cu siguranţă, inferioară celei reale, deoarece analiza IUCN a fost realizată doar pe baza a 2,7% din cele 1,8 milioane de specii de plante şi animale catalogate în prezent pe Terra.

Aproape un sfert dintre mamifere, o treime dintre amfibieni şi peste o optime dintre păsări sunt ameninţate cu dispariţia, potrivit listei negre publicate de IUCN.

Cel puţin 76 de specii de mamifere au dispărut deja de pe planetă din 1500 până în prezent.

În oceane, multe specii marine sunt ameninţate cu dispariţia din cauza pescuitului excesiv, a construcţiilor din beton de pe litoral şi a poluării.

Cel puţin 17% din cele 1.045 de specii de rechini şi calcani, 12,4% din speciile de bibani şi şase specii de broaşte ţestoase marine din şapte sunt ameninţate cu dispariţia. Totodată, 27% din cele 845 de specii cunoscute de corali se află în aceeaşi situaţie.

Odată cu încălzirea globală, situaţia ar putea să se înrăutăţească: 30% din speciile de păsări care nu sunt în prezent ameninţate cu dispariţia vor deveni vulnerabile în faţa acestui fenomen, la fel ca şi 51% din speciile de corali şi 41% din speciile de amfibieni care nu se regăsesc în prezent pe lista speciilor ameninţate.

Cu toate acestea, unele programe pentru protecţia speciilor animale şi vegetale îşi arată roadele: 16 specii de păsări au evitat dispariţia în ultimii 15 ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici