- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (03.07.2009, 19:27)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Peste 800 de specii de animale şi plante au dispărut de pe Terra
Peste 800 de specii de animale şi plante au dispărut în ultimele cinci secole de pe Terra, iar în prezent, alte 17.000 de specii sunt în pericol de dispariţie, potrivit raportului International Union for Conservation of Nature (IUCN).
Urmărește
2609 afișări
Peste 800 de specii de animale şi plante au dispărut de pe Terra
O analiză detaliată a cifrelor din acest raport a relevat faptul că obiectivul comunităţii internaţionale de a încetini în 2010 ritmul de dispariţie a speciilor de pe Terra - un angajament internaţional semnat de majoritatea guvernelor lumii în anul 2002 - nu va putea fi realizat.
"Natura strigă: «Stop!». Ar fi bine să o ascultăm", a declarat Jean-Christophe Vié, director adjunct al programului pentru conservarea speciilor din cadrul IUCN.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvernul pregăteşte eliminarea plafonării tarifelor la energie electrică şi gaze
-
Suedia se alătură Norvegiei în compensarea României pentru sistemul Patriot donat Ucrainei
-
Joe Biden a blocat preluarea US Steel de către Nippon Steel. Tranzacţia de 15 miliarde de dolari „ar putea afecta securitatea naţională a Statelor Unite”
În acest raport de sinteză, care este, de regulă, publicat o dată la patru ani, intitulat "Speciile sălbatice într-o lume în schimbare", IUCN analizează situaţia a 44.838 de specii ameninţate cu dispariţia, ce figurează pe lista neagră.
Acest raport arată "în mod clar că obiectivul 2010 nu va putea fi atins", referindu-se la angajamentul internaţional de încetinire a ritmului de distrugere a biodiversităţii.
Comisia Europeană a anunţat la Atena, la sfârşitul lunii aprilie, că acest obiectiv nu va putea fi îndeplinit nici la nivelul Uniunii Europene.
Pe plan global, cel puţin 16.928 de specii de animale şi plante sunt ameninţate cu dispariţia, a reamintit IUCN.
Această cifră este, cu siguranţă, inferioară celei reale, deoarece analiza IUCN a fost realizată doar pe baza a 2,7% din cele 1,8 milioane de specii de plante şi animale catalogate în prezent pe Terra.
Aproape un sfert dintre mamifere, o treime dintre amfibieni şi peste o optime dintre păsări sunt ameninţate cu dispariţia, potrivit listei negre publicate de IUCN.
Cel puţin 76 de specii de mamifere au dispărut deja de pe planetă din 1500 până în prezent.
În oceane, multe specii marine sunt ameninţate cu dispariţia din cauza pescuitului excesiv, a construcţiilor din beton de pe litoral şi a poluării.
Cel puţin 17% din cele 1.045 de specii de rechini şi calcani, 12,4% din speciile de bibani şi şase specii de broaşte ţestoase marine din şapte sunt ameninţate cu dispariţia. Totodată, 27% din cele 845 de specii cunoscute de corali se află în aceeaşi situaţie.
Odată cu încălzirea globală, situaţia ar putea să se înrăutăţească: 30% din speciile de păsări care nu sunt în prezent ameninţate cu dispariţia vor deveni vulnerabile în faţa acestui fenomen, la fel ca şi 51% din speciile de corali şi 41% din speciile de amfibieni care nu se regăsesc în prezent pe lista speciilor ameninţate.
Cu toate acestea, unele programe pentru protecţia speciilor animale şi vegetale îşi arată roadele: 16 specii de păsări au evitat dispariţia în ultimii 15 ani.
Citește pe alephnews.ro: Zeul Gratuităților vine din Japonia și are o avere de aproape 4 milioane de dolari. Cum folosește cupoanele și ofertele zilnic
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
China se confruntă cu un nou focar provocat de un virus la cinci ani după ce a început pandemia COVID-19. Ce este HMPV
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie, de Revelion
PROSPORT.RO
Medicul Vlad Ciurea dezvăluie alimentul nelipsit de pe masa românilor, care ne obosește și ne seacă de energie 😲
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe