Petele solare pot fi detectate cu până la 48 de ore înainte de apariţia lor

Petele solare rezultând din formarea pe suprafaţa Soarelui a unor câmpuri magnetice puternice pot fi detectate de acum înainte cu până la 48 de ore înainte de apariţia lor, potrivit cercetătorilor americani, al căror studiu a fost publicat joi, în revista Science.

Urmărește
361 afișări
Imaginea articolului Petele solare pot fi detectate cu până la 48 de ore înainte de apariţia lor

Petele solare pot fi detectate cu până la 48 de ore înainte de apariţia lor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste pete reprezintă un pericol pentru astronauţii aflaţi în spaţiu, din cauza puternicelor perturbaţii magnetice pe care le generează. Ele pot cauza, totodată, pene de electricitate şi întreruperi ale serviciilor de telecomunicaţii şi de navigaţie de pe Terra.

Noua metodă de detectare a petelor solare va ameliora capacităţile de previziune din domeniul "meteorologiei spaţiului", a declarat Stathis Ilonidis, de la Laboratorul de fizică experimentală din cadrul Universităţii Stanford din California, principalul autor al studiului.

Savanţii americani au folosit observaţiile Doppler - un tip de ecografie - realizate de Observatorul solar şi heliosferic, un satelit plasat pe orbita solară în cadrul unei misiuni comune NASA - ESA (Agenţia Spaţială Europeană).

Ei au putut astfel să detecteze pete solare în interiorul Soarelui înainte ca ele să ajungă la suprafaţă.

Astrofizicienii au descoperit că aceste câmpuri magnetice se formează la aproape 65.000 de kilometri sub scoarţa Soarelui şi sunt mult mai puternice decât anticipau modelele anterioare.

Oamenii de ştiinţă au calculat că acele câmpuri magnetice urcă dinspre interiorul Soarelui spre suprafaţă cu o viteză ce variază între 0,3 şi 0,6 kilometri pe secundă, formând pete solare în următoarele 48 de ore după ce fenomenul a început.

Soarele va cunoaşte o lungă perioadă, neobişnuită, de activitate foarte scăzută, potrivit concluziilor a trei studii ce au fost dezvăluite la jumătatea lunii iunie în Statele Unite, ceea ce ar putea să afecteze clima terestră.

Astronauţii americani au observat o diminuare a petelor solare şi o încetinire a activităţii în apropierea polilor, semnale care, în opinia lor, indică faptul că Soarele se îndreaptă spre îndelungată perioadă de inactivitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici